avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... emitere cec fara acoperire
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

emitere cec fara acoperire

am o intrebare f. urgenta...
o persoana a emis un cec catre o societate, cec care avea o anumita data scadenta. la data scadenta creditorul cecului nu a putut sa valorifice cecul intruca in contul celui ce a emis cecul nu existau suficiente lichiditati...
are cineva idee care e procedura prin care creditorul poate obtine plata acelui cec?
nu e cumva vorba si de o inselaciune in acest caz?
am nevoie de raspunsuri urgente!
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Catalin Solcan , Consilier juridic 15:55, 18 Noiembrie 2008
Luati legatura cu un executor judecatoresc pentru a demara actiunea pentru recuperarea creantei si aveti grija la titlul executoriu deoarece exista nelamuriri daca trebuie sau nu investit cu titlu executoriu.
Indicat ar fi sa incercati cu societatea respectiva pe cale amiabila instiintand-ul totodata ca este o infractiune emiterea cec-urilor fara acoperire si poate in acest mod il veti face sa constientizeze urmarile.
In prima etapa ar trebui sa se solicite o intalnire intre parti pentru incercarea unei concilieri, la sfarsitul careia se va incheia un proces verbal.
Plata acestui efect de comert nu se mai realizeaza din moment ce inteleg ca la scadenta nu exista acoperire in cont.
Ramane solutia executarii acestui titlu comercial de valoare, care nu mai are nevoie de investire cu formula executorie conform art 53 din Legea cecului si a jurisprudentei in materie.
1. Astfel trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc si pe baza titlului pe care il aveti sa porniti procedura executarii silite.
2. Totusi, exista si situatii in care unii executori judecatoresti solicita sa va adresati intai instantei de la domiciliul debitorului pentru solicitarea investirii tilului comercial de valoare cu formula executorie si abia apoi dupa emiterea de catre instanta a incheierii de respingere a cererii sau chiar a investirii titlului (in unele cazuri), sa va adresati executorului judecatoresc pentru pornirea procedurii de executare silita (cererea catre executor, solicitarea catre instanta de executare, somatia executorului catre debitor etc..
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2008
M.Popa, utilizator
Nu este necesara investirea cu formula executorie a filei CEC avand in vedere ca din interpretarea Codului de Procedura Civila si a legii nr58/1934 fila CEC are valoare de titlu executoriu.
Emiterea unei file CEC fara acoperire constituie infractiune.
Art 215 alin. 4 C. Pen "Emiterea unei file CEC asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage dupa emitere, provizia in totul sau in parte.... daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului se sanctioneaza cu pedeapsa cu inchisoare de la 3 la 15 ani."

Alte discuții în legătură

Cum pot recupera debitul? juridic dana juridic dana Situatia se prezinta astfel: Sunt 4 facturi emise catre un client, in baza carora s-a livrat marfa. Intre parti nu exista contract de vanzare-cumparare. ... (vezi toată discuția)
Fila cec fara disponibil va rog ajutati-ma!!! belw belw BUNA ZIUA AM O MARE PROBLEMA AM LIVRAT MARFA UNEI FIRME SI AM PRIMIT IN SCHIMB FILA CEC SCADENTA LA 30 DE ZILE. TOTUL IN REGULA PANA AICI....DAR LA DATA ... (vezi toată discuția)
Intrebare Canon01 Canon01 cum se pot investii filele CEC cu formula executorie si care este procedura? Va multumesc! (vezi toată discuția)