avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii deducere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

deducere

in situatia unui salariat detasat care se intoarce la jumatate lunii ii se acorda deducere la ambele locuri de munca, cum se poate face corectia ?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 00:06, 19 Februarie 2012
Recalculati drepturile salariale fara deducere personala pentru luna in care a revenit din detasare si stabiliti care este diferenta de impozit, pe care o veti retine si vira la lichidarea urmatoare.
Se calculeaza deducerea la ambele locuri de munca ... societatea la care este detasat va calcula deducerea pentru salariul aferent perioadei detasate , iar angajatorul pentru perioada lucrata la acesta dupa revenirea din detasare.
problema consta in faptul ca in aceasi luna ii se acorda deducere la ambele locuri de munca. din cate stiu ar fi trebuit acordata deducerea la unul din cele 2 locuri de munca. fisa fiscala se intocmeste de unitatea unde are locul de baza, astfel incat pt perioada de detasare se va primi veniturile , deducerea si impozitul pt a fi intocmita o sigura fisa. problema intampinata ar fi ca nu stiu ce deducere ar trebui trecuta, ele insumate ar fi egale cu 440 lei.
Art.47 (1) C.mun. : Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea. .... asadar, angajatorul la care s-a efectuat detaşarea are obligaţia de a acorda salariatului detaşat toate drepturile cuvenite acestuia.

Angajatorul la care a fost detasat salariatul respectiv , ii va elibera acestuia o adeverinta pentru perioada lucrata si in care se va specifica drepturile salariale primite ... astfel incat , la intocmirea fisei fiscale se va putea face cumulul veniturilor pentru perioada specificata in mesajul initial.


Si eu stiu ca, daca un angajat primeste venituri in prima parte a lunii de la un angajator, atunci acesta ii acorda deducerea personala, iar angajatorul al doilea, de la sfarsitul lunii, nu mai acorda deducere pentru luna respectiva.

Normele metodologice ale codului fical:
125. Fişele fiscale pentru salariaţii care au fost detaşaţi la o altă unitate se completează de către unitatea care a încheiat contractele de muncă cu aceştia.
126. În situaţia în care plata venitului salarial se face de unitatea la care salariaţii au fost detaşaţi, angajatorul care a detaşat comunică angajatorului la care aceştia sunt detaşaţi date referitoare la deducerea personală la care este îndreptăţit fiecare salariat. Pe baza acestor date unitatea la care salariaţii au fost detaşaţi întocmeşte statele de salarii, calculează impozitul şi transmite lunar unităţii de la care au fost detaşaţi informaţiile solicitate prin ordinul ministrului finanţelor publice, în scopul completării fişei fiscale.


Dupa cum arata aceste articole, fisa fiscala o intocmiti dvs. si nu puteti trece decat o singura deducere in luna respectiva.
Deci, daca ati acordat si dvs. deducere la salariul platit pentru partea a doua a lunii, trebuie sa stabiliti diferenta de impozit si s-o retineti/platiti angajatului, asa cum v-am spus in mesajul initial.

129. În situaţia în care se constată elemente care generează modificarea veniturilor din salarii şi/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective şi stabilirea diferenţelor de impozit constatate se efectuează pentru luna la care se referă, iar diferenţele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat începând cu luna constatării.
În situaţia în care la data efectuării operaţiunii de stabilire a diferenţelor de impozit de către angajator/plătitor există relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii, între acesta şi persoana fizică, atunci se procedează astfel:
- impozitul reţinut în plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii începând cu luna efectuării acestei operaţiuni şi până la lichidarea acestuia;
- impozitul nereţinut se reţine de angajator/plătitor din veniturile din salarii începând cu luna constatării şi până la lichidarea acestuia.
În situaţia în care persoana fizică pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar/anual nu mai are relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii şi angajatorul/plătitorul nu poate să efectueze operaţiunea de plată/încasare a diferenţelor de impozit, atunci acestea vor fi administrate de organul fiscal competent.

Alte discuții în legătură

Fise fiscale 2010 carmendehelean carmendehelean In perioada 01.07.2010-31.12.2010 un angajat de la o societate este detasat la o alta societate comerciala.Intrebarea mea este cum se procedeaza la intocmirea ... (vezi toată discuția)
Fise fiscale erikapopa erikapopa pt persoanele detasate care o lucrat in anul 2011 se intocmeste o singura fisa fiscala la unitatea unde are contractul de munca incheiat. adica se intocmeste ... (vezi toată discuția)
Ff2010 anairam_unid anairam_unid Fisele fiscale 2010 se mai depun pe punct de lucru ? (vezi toată discuția)