Buna ziua! In urma unei plangeri prealabile adresate parchetului, acesta dispune prin rezolutie incetarea urmaririi penale. Instanta desfiinteaza rezolutia si "reţine cauza spre judecare de către Judecătoria ............., constatând ca fiind act de sesizare a instanţei plângerea părţii vătămate." .
INTREBARE: in acest caz avem de a face cu o actiune penala directa, desi in prima faza plangerea a fost depusa la parchet ? Multumesc.
Nu este vorba despre o actiune penala directa, intrucat sesizarea instantei cu plangere prealabila nu mai este posibila actualmente, plangerea prealabila trebuind sa se adreseze politiei sau parchetului competent.Intrucat insa urmarirea penala fusese pusa in miscare ,fusesera administrate probe din care rezulta savarsirea unei infractiuni de catre persoana fata de care s-a dispus ulterior incetarea urmariii penale prin rezolutia procurorului , instanta doar a facut aplicarea art. 278 indice 1 , alin 8 lit. c si a alin. 9 , situatie in care actul de sesizare a instantei , in lipsa rechizitoriului intocmit de procuror , devine plangerea prealabila a persoanei vatamate .
Raspuns parchet
dodorel62
Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)