avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcularea punctajului de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcularea punctajului de pensie

Buna ziua,

Ma numesc A si vreau sa va intreb daca puteti sa-mi spuneti daca in perioada 1968 – 1989 se iau in calcul sarariile brute sau nete pentru calcularea punctajului anual pentru pensie? Va rog sa-mi comunicati legea, nr., art. si paragraful.
Mai vreau sa va intreb referitor la ordonanta 209/2008 la o perioada lucrata in grupa a II-a de munca de 10 ani si 9 luni cat este concret punctajul pentru aceasta perioada?

Va multumesc si astept raspunsul dumneavoartra.
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 20:43, 27 Ianuarie 2012
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 165
(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, astfel:
a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
...

2. Pentru cei 10 1ni si 9 luni lucrati in gr.a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 2 ani;
- se majoreaza stagiul de cotizare cu 2 ani si 8 luni.
Multumesc mult pentru raspuns dar la intrebarea 2 v-am rugat sa-mi spuneti punctajul efectiv suplimentar pentru 10 ani si 9 luni lucrati in grupa a II-a.
Pentru cei 10 ani si 9 luni lucrati in grupa a II-a de munca, se calculeaza punctaje lunare in functie de salariile brute sau nete si de sporurile cu caracter permanent de care ati beneficiat, tinand cont de prevederile Art.165 din Legea 263/2010. Aceste punctaje lunare se vor majora cu 25%. Fara datele necesare nu se poate face calculul. Pentru stabilirea pensiilor se utilizeaza o aplicatie informatica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul spor de vechime conform art. 165 alin. (3) din legea nr. 263/2010, punctaje pentru grupe de munca eagle_free eagle_free Buna ziua. as dori sa stiu cateva date despre calculul sporului de vechime pe art. 165 alin. (3) din LG 263/2010 in cazul unui pensionar care reconstituie ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie Vasile_1962 Vasile_1962 Buna ziua!Pot afla la un venit mediu brut de 900 mil anual realizat in grupa unu apoi conditii speciale cam ce punctaj lunar ar trebuii sa obtin??Va multumesc! (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pana in 1991 rududoo rududoo 1. Pana in ce an se calculeaza punctajul pentru pensia suplimentara ? pana in 2001? 2. Conform legii 263 pentru calculul punctajului se foloseste ... (vezi toată discuția)