avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... la cit timp se prescrie o amenda contraventionala
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

la cit timp se prescrie o amenda contraventionala

:(
Cel mai recent răspuns: jemiol , utilizator 15:06, 23 Februarie 2012
Executarea amenzii contraventionale se prescrie daca in termen de o luna de la data aplicarii ei, contravenientului nu i-a fost comunicat procesul-verbal de contraventie. Aplicarea amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data constatarii faptei, adica daca nu se intocmeste procesul-verbal de contraventie in termen de 6 luni de la data cand s-a constatat fapta, aplicarea sanctiunii contraventionale este prescrisa.

Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.


daca va referiti la termenul de prescriptie al dreptului de a va executa silit pt acea amenda, acesta e de 5 ani si se calculeaza incepand cu 1 ian anul urmator celui de pe pv. Sa se prescrie, ar trebui ca statul sa uite de dvs, putin probabil
Aplicarea amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data constatarii faptei, adica daca nu se intocmeste procesul-verbal de contraventie in termen de 6 luni de la data cand s-a constatat fapta, aplicarea sanctiunii contraventionale este prescrisa.

De unde aceasta interpretare? Aplicarea amenzii nu inseamna intocmirea ei ci rezultatele ce deriva din aceasta amenda. Eu interpretez in felul urmator. Daca din momentul constatarii si pana la data la care ai luat la cunostinta au trecut 6 luni, aplicabilitatea este prescirsa.
In lege scrie (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Cine ne poate lamuri mai clar? Ce parere aveti si despre urmatorul aspect:
OG 2/2001 se specifica urmatoarele:
Art. 33
(1) Judecatoria va fixa termen de judecata, care nu va depasi 30 de zile, si va dispune citarea contravenientului sau, dupa caz, a persoanei care a facut plangerea, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.

Daca judecatoria nu a respectat termenul, poate fi invocat viciu de procedura?

Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
jemiol, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovigneta - proces verbal in care categoria autovehiculului este mentionata eronat tzontzonel_2006 tzontzonel_2006 Am primit o amenda pt rovigneta prin posta. Intrebarea mea este daca pot contesta amenda in instanta pt motivul: 1. Categoria masinii scrisa in procesul ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere contraventie ContSters56278 ContSters56278 Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din ... (vezi toată discuția)
Buna seara , in timpul starii de urgenta am fost sanctionat contraventional ... andrei120819 andrei120819 buna seara , in timpul starii de urgenta am fost sanctionat contraventional cu amenda de 2000 de lei pentru declaratia pe proprie raspundere , dar abia acum ... (vezi toată discuția)