avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune apartament detinut in cote parti egale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune apartament detinut in cote parti egale

Va rog sa imi raspundeti, daca se poate. Eu si sotul meu detinem un apartament, in cote egale, pe care l-am cumparat. In cazul in care unul dintre noi moare, in urma deschiderii succesiunii cine are calitate succesorala si in ce cote, avand in vedere ca nu avem copii si in linie directa posibili mostenitori ar fi fratele lui si fratele meu? E posibil ca in cazul in care vrem sa ne protejam investitia, fiecare dintre noi, ca sot, sa facem testament unul in favoarea celuilalt pentru cota detinuta de fiecare dintre noi? Ca in caz de nevoie- daca sotul supravietuitor ar vrea sa vanda apartamentul sa nu mai fie necesar acordul celuilalt mostenitor - fratele? In acest caz, in care facem testament unul in favoarea celuilalt, sotului supravietuitor i-ar reveni integral apartamentul sau sunt posibilitati ca in continuare, fratii sa mosteneasca? va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:01, 30 Octombrie 2008
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu vor exista descendenţi sau părinţi în viaţă la data deschiderii succesiunii, testamentul lăsat unuia dintre soţi înlătură de la succesiune orice alte rude - deci şi pe fraţii defunctului, care nu vor putea moşteni, nefiind rezervatari.

Liviu S.Bordaş
In cazul de fata aveti calitate succesorala si il puteti mosteni in integralitate.Puteti face si testament, puteti sa nici nu faceti pt. ca in ultimul caz supravietuitorul este mostenitor legal si nu trebuie sa ceara acordul nimanui pt. a dispune de bun.Fratii ar putea mosteni o parte doar daca defunctul prevede acest lucru in testament.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2008
Cabinet avocat Irina Tutuianu, Avocat
Va multumesc pentru raspunsuri.:)
gasiri a scris:

In cazul de fata aveti calitate succesorala si il puteti mosteni in integralitate.Puteti face si testament, puteti sa nici nu faceti pt. ca in ultimul caz supravietuitorul este mostenitor legal si nu trebuie sa ceara acordul nimanui pt. a dispune de bun.Fratii ar putea mosteni o parte doar daca defunctul prevede acest lucru in testament.



ªi cu art.1 al L.319/1944 cum rămîne?

ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Mostenire oluatuelena oluatuelena cota mostenire sot suprtavetuitor in conditiile in care defunctul are copii (vezi toată discuția)
Succesiune - excludere sot supravietuitor de la partea sotiei decedate tiberiu_b tiberiu_b Buna seara, Caz concret: sot + sotie, 1 copil si un apartament dobandit de cei doi soti in timpul casatoriei sotia a decedat... jumatatea din ... (vezi toată discuția)