avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De ce am primit o indemnizatie de somaj atat de mica?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De ce am primit o indemnizatie de somaj atat de mica?

Acum un an am luat somaj timp de 6 luni; intrebarea mea este daca am cotizat timp de 5 ani la stat de ce am primit doar 550? Am vazut stagiu de cotizare pentru somaj undeva la 3 ani si ceva .. nu coincide cu ce am pe cartea de munca . Se poate sa fie o greseala ? Daca da imi pot primi banii din urma?

B Georgiana
Cel mai recent răspuns: honey23 , utilizator 08:58, 30 Ianuarie 2012
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj şi durata de acordare a acestui drept depind, potrivit legislaţiei în vigoare anul acesta, de mărimea stagiului de cotizare în sistemul asigurărilor pentru şomaj.

Indemnizaţia de şomaj se acordă pe perioade de timp stabilite diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare:
6 luni - pentru un stagiu de cotizare de cel puţin un an
9 luni - pentru cel puţin 5 ani
12 luni - pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

De asemenea, cuantumul indemnizaţiei acordată lunar şomerului depinde de stagiul de cotizare. Astfel, suma va fi 75% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă pentru un stagiu de cotizare de cel puţin un an.
La suma rezultată se va adăuga, ca şi în prezent, un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare, si anume:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Astfel, indemnizatia de somaj = I.S.R. (are o valoare de 500 lei , in prezent) x 75% + procent din media salariului brut pe ultimele 12 luni = 375 lei + acest pricent - care variaza in functie de stgiul de cotizare.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Grigorie Palama Grigorie Palama La 15 anii vechime plus salariul brut 1525 cât îmi revine șomajul pe luna (vezi toată discuția)
Trecere in somaj Valy62B Valy62B As avea o intrebare legata de somaj Am lucrat in cadrul unei intreprinderi 24 de ani, din 1990 pana in 2014 dupa care am intrat in somaj un an. Dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj 2015 truscamonika truscamonika Buna ziua , As dori sa va intreb cat reprezinta indemnizatia de somaj pe anul 2015 , pentru ca pe anumite site-uri scrie 75% din salariul minim pe economie + ... (vezi toată discuția)