avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Calatorie copil minor din strainatate inspre Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Calatorie copil minor din strainatate inspre Romania

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti de ce documente am nevoie in urmatoarea situatie:

Noi locuim in Italia, unde s-a nascut si fetita noastra, in varsta de aproape 2 ani. I-am facut aici certificatul de nastere romanesc.
Vrem ca la jumatatea lunii mai s-o trimitem in tara la bunici, cu avionul, dar insotita numai de bunica ei, mama mea.
Stiu ca fetita are nevoie de foaia de drum, care se intocmeste la Consulatul Trieste. Dar, pentru a o putea trimite cu mama mea, de ce act suplimentar (imputernicire), e nevoie?

Va multumesc,
Dana
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 21:52, 3 Februarie 2012

Bunica trebuie prezinta o declaratie - acord a dvs. si a sotului pe care o veti da/face tot la consulat, in care trebuie sa fie scris:

- acordul dvs, al parintilor, cu privire la efectuarea calatoriei ;
- tara de destinatie;
- perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
- datele de identitate ale bunicii

Mai este nevoie si de cazierul judiciar al bunicii.
Atat declaratia cat si cazierul, bunica trebuie sa le aiba in original + copie.
Va multumesc frumos,
Dana
Sa ajunga cu bine :)
La intrarea in Romania nu se cere acordul parintilor sau cazierul persoanei insotitoare.
In schimb, la iesirea din Romania trebuie respectate prevederile art. 30 si urmatoarelor din Legea 248/2005: [ link extern ]
Pentru iesirea din tara copilul trebuie sa aiba pasaport individual (care se poate obtine numai cu acordul expres al ambilor parinti).

@yvk
Cand se va urca in avion nu va avea nicio problema? In ideea aceasta am dat raspunsul, am o cunostinta careia i s-a refuzat accesul in avion cu copilul unei prietene (in Londra, pe Heathrow - dar nu cred ca are relevanta).
Nu i s-a cerut cazierul, ce e drept, insa au cerut acordul parintilor sau macar prezenta lor. Au pierdut cursa respectiva pentru ca mama nu a putut ajunge la aeroport in timp util.

Stiu ca la intrarea in tara nu mai e nevoie de acordul parintilor, cu gandul la acea intamplare am sfatuit utilizatoarea sa isi dea acordul la consulat.


Alte discuții în legătură

Plecare in strainatate. alexno3 alexno3 Buna ziua, am si eu o problema. Am 17 ani si peste 3 saptamani urmeaza sa merg in Germania.Chestia e ca o sa fiu nevoit sa merg cu avionul singur, deoarece ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt calatoria minorului flr_florentina flr_florentina buna ziua,am o intrebare sotul meu are o fetita din prima casatorie care este la mama ei ele locuind in italia,sotul meu vrea sa aduca fetita in tara pe ... (vezi toată discuția)
Revenirea in tara a unui minor neinsotit magop magop fiica mea de 17 ani a plecat in spania in vizita insotita de un bunic. bunicul are probleme de samatate si doreste sa mai ramana in spania sa se trateze si ... (vezi toată discuția)