avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau sa renunt la pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau sa renunt la pensia alimentara

Buna ziua,

Beneficiez de pensie alimentara, am 22 de ani si de curand m-am angajat.

Care este procedura pentru a renunta la pensia alimentara?

Va multumesc pentru ajutor.
De indata ce realizati venituri dispare sau poate fi redus si dreptul de a mai primi pensie de intretinere.
avocat-consult a scris:

De indata ce realizati venituri dispare sau poate fi redus si dreptul de a mai primi pensie de intretinere.

Multumesc, asta stiam. Dar tot nu am primit raspunsul. Care este procedura?
Pensia alimentara va este datorata de parinte pana la majorat, probabil ca asa este si in sentinta in care beneficiati de pensie.
Odata cu majoratul, daca sunteti in continuarea studiilor, puteti face alta actiune in instanta pentru a beneficia de pensie pana la terminarea studiilor, probabil ca de aceea la 22 de ani inca mai primiti pensie.
In conditiile in care lucrati, adica va intretineti singur, parintele care datoreaza pensie va face atiune in instanta si va dovedi ca nu mai sunteti in nevoi, adica va puteti intretine singur, veti fi audiat si dvs. si puteti afirma acest lucru.
Actiunea in instanta de incetare a platii nu o initiati dvs, ci parintele care este debitor, dvs. numai confirmati acest fapt, ca lucrati si nu mai este necesara pensia.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
procmarci a scris:

Pensia alimentara va este datorata de parinte pana la majorat, probabil ca asa este si in sentinta in care beneficiati de pensie.
Odata cu majoratul, daca sunteti in continuarea studiilor, puteti face alta actiune in instanta pentru a beneficia de pensie pana la terminarea studiilor, probabil ca de aceea la 22 de ani inca mai primiti pensie.
In conditiile in care lucrati, adica va intretineti singur, parintele care datoreaza pensie va face atiune in instanta si va dovedi ca nu mai sunteti in nevoi, adica va puteti intretine singur, veti fi audiat si dvs. si puteti afirma acest lucru.
Actiunea in instanta de incetare a platii nu o initiati dvs, ci parintele care este debitor, dvs. numai confirmati acest fapt, ca lucrati si nu mai este necesara pensia.

Va multumesc si apreciez raspunsul dumneavoastra. Intr-adevar, dupa varsta de 18 ani, primeam pensia deoarece urmez studii universitate si post-universitare la zi.

Avand in vedere ca pensia alimentara este dreptul meu, de ce nu pot solicita eu renuntarea?

Daca eu nu anunt parintele care plateste pensia, ce se poate intampla avand in vedere ca legatura s-a rupt acum multi ani iar eu nu pot sa initiez eu renuntarea la pensie?

Dvs. fiind deja major, puteti inainta instantei o asemenea cerere.
Vedeti si art. 531 cod civil
- (1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara si angajarea Andreea-bc Andreea-bc Buna ziua...eu de luna viitoare incep primul an de master..parintii mei sunt divortati iar eu locuiesc cu mama.primesc pensie de la tata de cativa ani si am ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara Magda_33 Magda_33 buna seara.sunt divortata de 4 ani.. am o fetita de 12 ani care prin hotarare judecatoreasca fetita este la mine iar tatal este obligat sa plateasca lunar 150 ... (vezi toată discuția)
Cerere majorare pensie de intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor EduardL EduardL Buna ziua stimati domni , am o intrebare , anume cum formulez o astfel de cerere pe care sa o adresez Domnului Judecator pentru a accepta majorarea maririi ... (vezi toată discuția)