avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cerere majorare pensie de intretinere in favoarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cerere majorare pensie de intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor

Buna ziua stimati domni , am o intrebare , anume cum formulez o astfel de cerere pe care sa o adresez Domnului Judecator pentru a accepta majorarea maririi pensiei alimentare.
Situatia sta in felul urmator : dispun de o pensie alimentara de 150 de lei dar cheltuielile depasesc cu mult suma si acesti bani sunt insuficienti .Am 18 ani dar continui studiile si stiu ca inca mi se poate acorda aceasta pensie alimentara .

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 08:20, 5 Septembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1.Daca pensia de intretinere in cuantum de 150 lei a fost stabilita in functie de venitul net lunar realizat de tatal dvs., atunci aceasta poate fi modificata/majorata, daca venitul debitorului s-a majorat ulterior ramanerii definitive a hotararii anterioare si daca nevoile celui care solicita majorarea au crescut.
Prin urmare pentru admiterea unei astfel de cereri, se cer a fi intrunite cele doua conditii in mod cumulativ.
Este necesar sa indicati in cuprinsul actiunii care este angajatorul tatalui dvs si sediul acestuia, pentru obtinerea prin intermediul instantei a veniturilor realizate de catre parat si sa probati ca va aflati in continuarea studiilor, depunand in acest sens adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmati.
De asemenea, aveti posibilitatea sa solicitati majorarea pensiei si stabilirea acesteia in cota procentuala.
Pensia va fi acordata de la data introducerii actiunii si pana la terminarea studiilor, insa nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.

Art. 531 c.civ.
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

2.Pe de alta parte, mesajul dvs. nu cuprinde date exacte ale situatiei in care va aflati si anume, daca prin hotararea anterioara, pensia a fost stabilita in favoarea minorului , aceasta inceteaza de drept la implinirea varstei de 18 ani si este necesara formularea unei actiuni de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor si nu de majorare pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara irimia_mirela irimia_mirela Buna ziua! Am nevoie de un sfat in legatura cu pensia alimentara pe care o primesete mama mea pentru mine si fratele in urma divortului de tatal meu.Am ... (vezi toată discuția)
Un copil major dar inca elev poate primi pensia alimentara pana la terminarea studiilor? moldoveanu mihaela moldoveanu mihaela fiul meu primeste pensie alimentara si atat adica de11 ani tatal lui nici macar un tel. nici nu stie cum mai arata, in mai face 18 ani dar inca este elev poate ... (vezi toată discuția)