avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ''iesirea din indiviziune'' dintr-un certificat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

''iesirea din indiviziune'' dintr-un certificat de mostenitor

suntem 5 persoane pe un certificat de mostenitor(o locuinta si cateva trenuri), o persoana din cele 5 a inaintat o cerere la judecatorie ptr obtinerea iesiri din indiviziune (partajare) ptr a-si vinde ceea ce mosteneste din certificatul de mostenitor. Cum se procedeaza? Noi ceilalti 4 persoane nu am vrea sa isi instraineze partea, in special cea din locuinta. Putem opri partajarea?
Cel mai recent răspuns: mihaikkkkk , utilizator 20:21, 7 Februarie 2012
Nu puteti opri! Nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune! Fie va hotarati sa vindeti bunul si sa impartiti banii in cotele ce va revin , fie iesiti din indiviziune si se face partajul bunurilor!
mirela741 a scris:

Nu puteti opri! Nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune! Fie va hotarati sa vindeti bunul si sa impartiti banii in cotele ce va revin , fie iesiti din indiviziune si se face partajul bunurilor!

fie cumparati dvs partea ei si ramaneti in indiviziune ceilalti
solicitati prin cerere reconventionala, toti patru, iesirea din indiviziune doar a persoanei care cere asta (reclamantul/a) prin stabilirea contravalorii cotei indivize a acesteia in raport de bunurile ce compun masa succesorala, atribuirea acestora (probabil apartamentul/casa) dumneavoastra patru si obligarea dumneavoastra prin hotarare la plata unei sulte (valoarea cotei sale parti indivize). Puteti opta si pentru o solutionare amiabila in cursul procesului fie prin mediere fie prin tranzactie in cazul in care va intelegeti la o suma pe care sa i-o platiti in contul cotei sale parti din bunuri.
neagu ctin a scris:

Putem opri partajarea?


Nu. Nu puteti.
Varianta propusa de @laura.matei este ... o varianta. Dar mie nu mi se pare prea buna in conditiile in care exista "o locuinta si cateva terenuri". Exista riscul este ca reclamantul sa se aleaga cu locuinta (pe care o tinteste, probabil), iar ceilalti 4 (care ar dori sa ramana in indiviziune) sa ramana cu cateva terenuri. (numai bune de impartit mai tarziu).

Adica, DACA as fi avocatul reclamantului si DACA dvs. (cei 4 parati) ati adopta pozitia propusa mai sus (iesirea din indiviziune DOAR a persoanei care a cerut asta) atunci...eu as zice: bogdaproste. :)

Banuiesc ca nu asta doriti. Atunci aveti nevoie de un avocat impreuna cu care sa analizati ce pozitie ar fi mai bine sa adoptati. Abia dupa aceea puteti trece si la ...negocieri, medieri, etc.
Medierea este si ea o treaba buna, daca e facuta cu cap. (nu dupa ce i-ati servit adversarului capul dvs. pe tava).
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
romascanu, moderator
Stimata colega, aveti dreptate in ceea ce spuneti insa nu cred, si nici dumneavoastra nu propuneti o alta varianta in care acel risc al atribuirii locuintei reclamantei poate fi inlaturat. Sigur ca cel mai indicat este consultarea directa a unui avocat si stabilirea unei strategii. Eu propuneam o varianta "la rece", in functie de putinele date ce ne-au fost oferite. Nu vad cum formularea unei astfel de cereri reconventionale ar servi pe tava partii adverse capul celorlalti mostenitori. Cu siguranta daca se cere iesirea din indiviziune a fiecaruia dintre cei 5 sansele nu sunt prea mari sa se atribuie locuinta unuia dintre acestia mai mult decat daca cei 4 raman in continuare in indiviziune. Luand in considerare interesul reclamantei de a vinde partea sa, in opinia mea sunt sanse mai mari pentru o eventuala tranzactie ca toti 4 sa rascumpere cota parte cuvenita din imobil.

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral cu vanzaare DanielAl DanielAl Am de rezolvat următoarele obiective: I. Partajul unor terenuri, în bună înţelegere, între 5 moştenitori fraţi|/surori din care 4 în viaţă şi 3 ... (vezi toată discuția)
Succesiune in instanta. suntem 5 frati. nu am reusit să facem ... LeontinOI LeontinOI Succesiune in instanta. Suntem 5 frati. Nu am reusit să facem succesiunea casei părintești la notar. Fratele care locuiește în casă nu este deacord ... (vezi toată discuția)
Tranzactie terenuri piffelix piffelix Dupa 2 ani de procese partile au hotarat imparteala pamantului constand din mai multe gradini in 6. Care sunt modalitatile prin care se poate face? (vezi toată discuția)