avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in instanta. Suntem 5 frati. Nu am reusit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in instanta. Suntem 5 frati. Nu am reusit să facem ...

Succesiune in instanta.

Suntem 5 frati.
Nu am reusit să facem succesiunea casei părintești la notar.
Fratele care locuiește în casă nu este deacord cu împărțirea, el dorește totul pentru el.
A și deschis proces în care cere totul doar pentru el (nu sa judecat încă).
Avocatul unuia dintre frați recomandă insistent ieșirea din indiviziune, adică să ne despăgubim reciproc cu bani.
Mie nu-mi place nici una din cele două variante
- să primească fratele mic totul gratis
- să primească unul dintre frați tot (poate chiar eu) și să-i despăgubească pe ceilalți.

Eu aș vrea să se împarte pe cote și să rămână momentan așa. Există această posibilitate ca instanța să împartă pe cote și să rămână așa ? Cum se numește această împărțire pe cote în termeni juridici ?

Întreb deoarece doresc să-i conving și pe ceilalți doi frați nehotărâți să mergem pe varianta cu cote dar nici eu nu sunt sigur dacă se poate în instanță.

Vă mulțumesc.

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:41, 9 Martie 2022
Buna ziua, in primul rand trebuie sa faceti cerere reconventionala la cererea de chemare in judecata daca nu sunteti de acord cu impartirea propusa de reclamant si aveti pretentii proprii. In reconventionala, solicitati sa se imparta conform cotelor legale bunurile mostenite in natura daca sunt comod partajabile iar in subsidiar atribuirea catre dvs. cu obligatia de a-i despagubi pe ceilalti. Este un proces destul de complex si de durata iar daca nu va descurcati, va recomand sa va angajati un avocat pentru a nu pierde anumite termene procedurale si pentru a fi siguri ca cererile dvs. sunt transpuse corect juridic.
Eu doresc ca în urma succesiunii să fiu trecut în CF cu o cotă de 20% din imobil. Atât.
Nu vreau să semnez că renunț la succesiune și nici nu vreau să fiu despăgubit în bani sau să fiu obligat să despăgubesc eu pe alții în bani.
Există această posibilitate în instanță ?
Există această posibilitate în instanță ?

nu.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2022
gi-jane2, moderator
Mi-ați dat un răspuns așa de tranșant și categoric.
Îmi vine așa de greu de acceptat. Nu înțeleg de ce nu se poate.
Puteți detaila un pic vă rog ?
exista posibilitatea sa ramaneti in indiviziune numai daca sunteti toti de acord..

art 1143
(1) Nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Moştenitorul poate cere oricând ieşirea din indiviziune, chiar şi atunci când există convenţii sau clauze testamentare care prevăd altfel.

Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire casa părintească Danaioana Danaioana Bună ziua, In situația în care 4 frați sunt moștenitorii unei case la țară unde de 16 ani nu locuiește nimeni. (succesiunea s-a făcut, fiecare are ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ISAICVIOREL ISAICVIOREL in urma decesului parintilor sint in partaj la tribunal cu fratele meu.El vrea sa-idau bani pe partea lui de casa ,fapt cu care nu sint de acord,urmare el vrea ... (vezi toată discuția)
In urma succesiunii intre frati raduolteanu1971 raduolteanu1971 buna ziua va rog sa imi spuneti si mie cum se procedeaza dupa o succesiune in care unul din frati ramane cu 10% procent din imobil . ceilalti cedeaza partea ... (vezi toată discuția)