avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

in urma decesului parintilor sint in partaj la tribunal cu fratele meu.El vrea sa-idau bani pe partea lui de casa ,fapt cu care nu sint de acord,urmare el vrea sa scoata casa la vinzare(situata in mediul rural).eu vreau sa impartim jumate jumate.Sint obligat sa-i cumpar partea lui sau sa accept vinzarea?
Cel mai recent răspuns: Iosif Balint , Avocat 13:33, 26 Aprilie 2012
E dreptul lui sa ceara iesirea din indiviziune, nu-l puteti obliga sa ramana in coproprietate cu dvs.
Daca nu sunteti de acord sa ramaneti cu casa si sa-l despagubiti, se va vinde si se impart banii.
Conform Art. 1143, din noul Cod Civil, nu puteti impune fratelui dvs. sa ramana in indiviziune:

(1) Nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Moştenitorul poate cere oricând ieşirea din indiviziune, chiar şi atunci când există convenţii sau clauze testamentare care prevăd altfel.

(2) Dispoziţiile art. 669-686 se aplică şi partajului succesoral în măsura în care nu sunt incompatibile cu acesta.

Daca doriti sa pastrati casa, trebuie sa achitati fratelui dvs. sulta stabilita de catre instanta.
Daca va intelegeti cu fratele dumneavoastra sa vindeti...puteti solicita instantei un termen mai lung pentru ca vanzarea sa se realizeze prin buna invoiala. In caz contrar imobilul se va vinde prin intermediul executorului judecatoresc prin licitatie publica
Sunt mai multe de spus aici. Daca este casa comod partajabila, pe romaneste daca se poate impartii in jumatate puteti continua cu procesul.
Daca nu, si este singurul imobil din masa succesorala si nu dispuneti de bani, cel mai bine ar fi sa ajungeti la o intelegere cu privire la vanzare si scutiti si alte cheltuieli pe care le-ati face in instanta.
Conform art.1143 alin.(1) NCC Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune....
Trebuie avute in vedere si prevederile art.669 si urm. din NCC. Din prevederile Art. 676(1) rezulta ca> Partajul bunurilor comune se va face in natura, proportional cu cota-parte a fiecarui coproprietar. (2) Daca bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil in natura, partajul se va face prinatribuirea intregului bun, in schimbul unei sulte, in favoarea unuia dintre coproprietari, la cererea acestora sau vanzareabunului si distribuirea pretului intre coproprietari.
Din textele legale mai sus prezentate in extras rezulta cat se poate de clar ca cererea fratelui dvs. este indreptatita, ramane ca sa gasiti varianta cea mai accesibila pentru Dvs., daca nu instanta va pronunta o hotarare care va transa problema in conformitate cu prevederile legale, evident pe baza probelor administrate si luand in considerare pozitia si posibilitatile partilor.
Daca insa casa despre care vorbiti este usor partajabila, adica se poate folosi de catre doi proprietari diferiti fara a-l deranja pe celalalt in exercitarea dreptului sau, atunci puteti folosi in acest mod casa, fiecare cu partea sa , curtea sa, calea de acces separat etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ieșire din indiviziune noid200x noid200x Buna ziua ! Am cumpărat o casă în 1990 . Acceasi proprietară care ne-a vândut noua , ia lăsat moștenire casa alăturată fiului ei. Între timp ne-a ... (vezi toată discuția)
O succesiune se poate face doar in baza art. 1143 cod civil, fiind ... gabiilie776 gabiilie776 O succesiune se poate face in baza art. 1143 Cod Civil, fiind singurul articol pe care l-a invocat reclamantul in cererea de chemare in judecata ? Art. 1143 ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune a unui apartament la oras silvia159 silvia159 Buna ziua Suntem trei frati si detinem un apartament mostenit de la parinti. Dintre noi toti numai eu nu am mostenitori, dar din motive financiare reduse as ... (vezi toată discuția)