Bună ziua,
In situația în care 4 frați sunt moștenitorii unei case la țară unde de 16 ani nu locuiește nimeni. (succesiunea s-a făcut, fiecare are cotă parte de 1/4)
De întreținerea casei - minimul necesar - a avut grijă doar unul dintre frați, ceilalți nu au fost interesați deloc de ce se întâmplă cu „moștenirea” lor.
Casa din păcate se degradează de la an la an, fratele care are cât de cât grijă de ea nu face investiții pt.că nu e în totalitate a lui, ceilalți frați nici nu vor să audă pentru că nu au bani de așa ceva, dar nici nu vor sub nici o formă să renunțe la partea lor.
Care ar fi totuși variantele ca acea casă să nu se prăbușească într-o bună zi? Varianta vinderii casei către un străin este exclusă.
Mulțumesc
Cea mai simpla varianta avocat,actiune in instanta de ieșire din indiviziune cu atribuirea casei către cel care o folosește și despăgubirea celorlalți..Nu e foarte compicat și.probabil nici costuri imposibil de suportat fiindcă o căsuța la tara și nu un apartament de lux.
Bună dimineața,
Referitor la aceeași problemă cu moștenirea casei părintești, după un an de la postarea mea inițială au apărut câteva modificări și vă rog, dacă se poate să imi spuneți care ar fi variantele.
După cum spuneam e vorba de o casă la țară și 4 mostenitori cu 1/4 cotă parte. Unul dintre ei dorește să renunțe la cota lui, în favoarea celorlalți trei frați, fără nici o obligație financiară. Însă, unul dintre cei trei frați, nu dorește să primească nimic în plus. Mai rămân în ecuație 2 frați care ar putea beneficia de cota fratelui care vrea să renunțe la ea.
Care este procedura într-o astfel de situație? Frații trebuie să fie de acord să accepte cota parte la care se renunță în favoarea lor? Aceștia trebuie să fie și ei prezenți la notar alături de cel care renunță la moștenire? Și nu în ultimul rând, matematic vorbind, cum se va trece în cartea funciară această „avere” impresionantă?
Mulțumesc
Nu mai puteți repeta încă odată succesiunea, ci trebuie procedată ieșirea din indiviziune.
Moștenitorii care nu au pretenții pot dona cota lor parte catre moștenitorul interesat.
Ceilalți care au pretenții, trebuie despăgubiți prin plata unei sulte, sumă stabilită de instanța de judecată, dacă nu se înțeleg amiabil.
Da, corect, știu că nu se repetă succesiunea însă voiam să știu dacă la ieșirea din indiviziune (renunțarea la cota parte, da?) trebuie să fie prezenți la notar și ceilalți moștenitori? Sunt cumva „obligați” aceștia să accepte cota fratelui care renunță la partea lui?
V-a explicat că nu mai faceți succesiune, în care unul renunță în favoara tuturor.
Deja toți sunt proprietari pe cota lor parte, deci fiecare mostenitor are o cota parte, nu mai are la ce renunța.
V-am explicat pașii...., ieșirea din indiviziune prin instanța de judecată dacă nu există înțelegere amiabilă din partea tuturor moștenitorilor.
Dacă ceilalți nu se prezintă la proces, e problema lor, se poate judeca și în lipsa lor.
După ieșirea din indiviziune nu mai renunță nimeni la nimic, și nu mai acceptă nimeni nimic, ci dacă este interesat cineva, cumpără de la ceilalți, plătindu-le sulta, sau dacă n-au pretenție donează cota lor către cine vrea fiecare.