avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire casa părintească
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire casa părintească

Bună ziua,
In situația în care 4 frați sunt moștenitorii unei case la țară unde de 16 ani nu locuiește nimeni. (succesiunea s-a făcut, fiecare are cotă parte de 1/4)
De întreținerea casei - minimul necesar - a avut grijă doar unul dintre frați, ceilalți nu au fost interesați deloc de ce se întâmplă cu „moștenirea” lor.
Casa din păcate se degradează de la an la an, fratele care are cât de cât grijă de ea nu face investiții pt.că nu e în totalitate a lui, ceilalți frați nici nu vor să audă pentru că nu au bani de așa ceva, dar nici nu vor sub nici o formă să renunțe la partea lor.
Care ar fi totuși variantele ca acea casă să nu se prăbușească într-o bună zi? Varianta vinderii casei către un străin este exclusă.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Danaioana , utilizator 15:31, 11 Decembrie 2023
Sunt cumva „obligați” aceștia să accepte cota fratelui care renunță la partea lui?

nu. cel ce nu isi vrea cota, o poate dona celui ce vrea sa o primeasca
Mulțumesc frumos pentru timpul acordat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cat nu e nevoie de acordul cerlorlati pt instrainarea unei cote, nu vad de ce ar trebui sa fie prezenti si ceilalti, dar intrebati notarul
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
O să vă fie mai limpede dacă încetați să mai folosiți cuvântul renunțare.
Succesiunea a fost făcută și nu se mai poate pune problema vreunei renunțari.

Intrebarea în speță este: Ce fac cu ceea ce am (în speță cota de 1/4) dar nu-mi mai trebuie? Vând! Sau donez!
Și nu, nu trebuie să mă rog de nimeni să-mi dea voie să dau ceva pe de-a moaca (donație) atâta vreme cât dau (donez) doar ceea ce am. Fratele dvs. e liber så doneze ceea ce are (cota lui parte) fără să se milogeascå la nimeni.

Fratele dvs. cel care are ceva de dat (cota lui de 1/4) îl ia la notar pe acela dintre frați care vrea să primească ("de bogdaproste") și încheie între ei un contract de donație, având ca obiect cota parte de care unul vrea sa scape și altuia i-ar fi de folos (mărindu-și cota parte). Atât îi de simplu!

Notarul a văzut "doi pași" mai departe. Dacă și ăilalți Gică Contra ar fi prezenți și ar ști ce vor, atunci s-ar putea incheia un act de partaj (pentru care este necesară prezența tuturor) iar unul din frați (cel care a avut grijă de locul acela) ar deveni proprietar exclusiv..."dintr-un foc". De-aia i-a chemat pe toți, că poate, poate... Dar nu, nu-i musai să fie prezenți toți dacă unul donează ceea ce are. Căci partajul e una, iar donația e altă poveste. Și nu pot fi confundate.
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2023
romascanu, moderator
Mulțumesc mult pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare/donatie vs partaj casutza casutza Buna seara, Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie: 4 frati: 3 la oras 1 la tara ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)
Întrebari mioara țugui mioara țugui Bună ziua. Vreau să vă întreb pentru o persoană cu handicap accentuat, care nu are acces la internet; Are succesiunea făcută la ... (vezi toată discuția)