avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare/donatie vs partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare/donatie vs partaj

Buna seara,
Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie:
4 frati: 3 la oras 1 la tara vor sa dezbata succesiunea.
2 dintre fratii de la oras nu doresc nimic din masa succesorala, ci vor sa renunte in favoarea fratelui de la tara, iar al treilea frate de la oras vrea o bucata de teren care reprezinta mai putin din cota de 1/4 care i-ar reveni de drept.
S-ar putea face succesiunea astfel? Cei 3 frati de la oras sa dea declaratie de renuntare la mostenire, adica fratele de la tara devine unic mostenitor, iar ulterior succesiunii fratele de la tara sa doneze sau sa vanda fratelui de la oras terenul dorit? Ar fi posibil acest lucru prin notariat si ar fi mai rapid si mai ieftin ca timp si bani decat actiunea de partaj in instanta care dureaza destul de mult?

Astept cu interes parerea dvs,
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:48, 17 Decembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista renuntare in favoarea cuiva. Partea renuntatorului se va imparti in mod egal intre ceilalti mostenitori acceptanti.
Presupunand ca cei 2 frati de la oras nu au nici un fel de pretentii si sunt dispusi sa dea declaratii de renuntare, vor ramane mostenitori ceilalti 2 frati, in cote egale de 1/2.
Exista 2 variante:
1. Cei doi frati ramasi incheie un act de partaj voluntar la notar, prin care fiecare isi ia in lot bunurile, in functie de conventia lor.
2. Isi fac donatii reciproce pe cota de 1/2.
Pentru incheierea actului de partaj voluntar mai trebuie efectuat cadastru? Lotul pe care fratele ar dori sa-l aiba e o suprafata bine delimitata pe titlul de proprietate al defunctului.
Multumesc
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru incheierea oricarui act notarial care priveste bunuri imobile, este obligatorie documentatia cadastrala.
Multumesc pentru lamuriri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cota -parte a persoanei care nu accepta succesiunea va fi transmisa in mod egal catre ceilalti succesori, fratii.

In ipoteza in care cei doi frati amintiti de dumneavoastra nu doresc sa accepte succesiunea, in termenul de optiunea succesorala, dand declaratii autentice de renuntare la succesiune, vor fi doi comostenitori, avand cote -parti egale , de 1/ 2 din dreptul de proprietate.


Renuntarea la succesiune este una totala, vizeaza intreaga succesiune.

Se poate perfecta un act de partaj voluntar, in vederea lotizarii, fiecare detinand un lot separat, individualizat.

Pot fi perfectate , de asemenea, donatii reciproce, donand cota-parte ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate, fara a fi necesara iesirea din indiviziune.

Alte discuții în legătură

Masa succesorala-partaj Pavel simona felicia Pavel simona felicia Buna ziua. In urma decesului tatalui sunt 7 mostenitori. S-a facut masa succesorala ( casa de locuit si terenul aferent+7parcele de teren),si acum urmeaza ... (vezi toată discuția)
Succesiune - speta incurcata roberta123 roberta123 Buna ziua. Am sa va prezint o speta mai incurcata, in privinta careia sper ca voi reusi, cu ajutorul Dv sa ii dau de capat. In urma cu multi ani, 6 frati, ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare teren amphora amphora Dupa 1990, mama si fratele ei au primit prin retrocedare terenul agricol predat de bunicul meu statului, iar titlul de proprietate s-a emis cu bunicul autor, ... (vezi toată discuția)