avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - speta incurcata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - speta incurcata

Buna ziua. Am sa va prezint o speta mai incurcata, in privinta careia sper ca voi reusi, cu ajutorul Dv sa ii dau de capat.
In urma cu multi ani, 6 frati, succesori ai parintilor defuncti merg la un notar pentru dezbaterea mostenirii. Nu stiu daca din rea vointa sau doar prostie (gandindu-se ca astfel ii vor costa actele la notar mai putin), dar 2 dintre frati au profitat de increderea/nestiinta celorlalti 4, i-au invitat la notar sa semneze actele, iar acestia au semnat fara a citi documentul respectiv. (mare prostie, dar uite asa isi pierd unii casele). Dupa cativa ani, au descoperit ca in realitate cei 4 frati semnasera renuntarea la mostenire, in favoarea celorlalti doi care au acceptat-o. Nu stiu cum se practica, dar gasesc ca este si vina notarului in fata caruia s-au incheiat actele, care nu le-a explicat care sunt consecintele juridice a actelor ce le semneaza, mai ales ca unii dintre cei 4 frati sunt aproape analfabeti.
Dat fiind ca totusi toti fratii se inteleg intre ei, au ajuns la concluzia ca fiecare dintre cei 2 mostenitori ii vor ceda/vinde partile din mostenire catre alti 2.
Problema care apare este urmatoarea: mostenirea nu a fost efectiv impartita si granituita intre cei doi, fiecare avand doar un drept de proprietate asupra a jumatate din mostenire. Este posibil ca fiecare dintre cei doi sa cedeze/vanda o cota ideala din mostenire catre 2 frati, fara sa se delimiteze proprietatile si fara sa se faca granitiurea/intabularea?

Ce alte solutii puteti vedea pentru rezolvarea acestei situatii, tinand cont de faptul ca fratii se inteleg si sunt dispusi sa rezolve totul pe cale amiabila?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 17:41, 29 Mai 2011
Păi din moment ce se înţeleg, logic ar fi să vândă moştenirea şi să împartă banii.
Dacă nu vor să vândă, să-i stabilească de comun acord un preţ, iar cel/cei care vor să rămână în posesie va/vor despăgubi pe ceilalţi.
Modalitatea de vânzare depinde dacă s-a făcut sau nu succesiunea.
CEI 2 FRATI MOSTENITORI POT FACE PARTAJ VOLUNTAR APOI CADASTRU SI INTABULAREA COTELOR PARTI PE CARE LE-AU DOBANDIT IN URMA PARTAJULUI APOI SA VANDA CELORLALTI 4.ASTA IN CAZUL IN CARE CEI 6 FRATI SE INTELEG.IN CAZUL IN CARE AU DIVERGENTE DE OPINII SE POT ADRESA INSTANTEI CU O ACTIUNE DE IESIRE DIN INDIVIZIUNE,URMATA DE ACTE DE VANZARE-CUMPARARE CATRE CEILALTI 4 FRATI.
In primul rand varianta ca n-au stiu ce semneaza e putin probabila, intrucat, o declaratie de renuntare e un act f. important la o dezbatere de succesiune si nu cred ca notarul nu i-a spus ce implica renuntarea. Acum, tot ce se poate face e ca fiecare acceptant fie sa vanda o cota ideala din cota sa fratelui renuntator, daca nu au facut partajul, iar daca au facut partajul, avand in vedere ca prin partaj cei doi acceptanti si-au delimitat suprafetele, fiecare frate acceptant vinde fratelui renuntator asa cum se inteleg.
Poate m-am exprimat ambiguu. Se inteleg in sensul ca sunt de acord sa repare greseala facuta la notar, prin care cei 4 au fost scosi in afara succesiunii, dar niciunul nu e dispus sa renunte la teren, mai ales ca o parte din succesiune este formata din bunuri imobile (terenuri pe care in timp si-au construit case). O delimitare efectiva si o evaluare este cam greu de facut si momentan o actiune mult prea costisitoare.

Ma intereseaza daca legal este posibil ca fiecare dintre fratii mostenitori sa vanda/cedeze cate o cota parte (1/3) din dreptul ideal de proprietate asupra succesiunii parentale, fara a mai fi necesara o delimitare/granitiure si apoi intabulare.
A si B detin fiecare cate 1/2 din succesiune (formata din ex 4 terenuri imobiliare), fara sa se fi facut o impartire fizica. A cedeaza sau vinde cate 1/3 din dreptul ideal de proprietate pe care il are asupra 1/2 din succesiune, iarasi fara sa se faca deocamdata o impartire fizica a bunurilor, fiecare urmand a avea doar cate un drept ideal de proprietate. Este posibil? Se practica astfel? Ca teoria...e teorie.

Ideea e ca pana la urma probabil se vor certa, asa cum se intampla de fiecare data. Speranta mea (ca viitor mostenitor al unuia dintre frati) este ca dreptul de proprietate asupra succesiunii va fi transmis fara sa se faca delimitarile, ramanand un drept ideal de proprietate, fiind tot astfel transmis succesorilor acestora. Eu sper (cred) ca cei ce ii vor succeda vor avea mai multa intelepciune si nu vor avea probleme la delimitare.
Repet intrebarea: practic este posibila transmiterea ideala a unui drept de proprietate asupra unei succesiuni?
Din pacate, viata bate filmul. Au semnat fara sa citeasca ce...iar notarul se pare ca nu si-a dat prea mult interes. Din cate am inteles, renuntarea s-a facut pe vremea cand inca mai erau notariate de stat, iar respectivul functionar nu a depus prea multe eforturi sa lamureasca partile...
Oricum, din postarea dv inteleg ca isi pot transmite dreptul ideal de proprietate, intrucat nu s-a facut inca o delimitare fizica a bunurilor, asa cum am mentionat intr-o postare anterioara.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cota parte zuzzu zuzzu Casa cu terenuri ( intravilan si agricol) si succesiune facuta intre cei 3 mostenitori legali(sotul defucntei si cei 2 copii). In urma succesiunii facute, ... (vezi toată discuția)
Partaj, cumpararea unei parti din proprietate maria dinca maria dinca Se poate face partaj intre doi din patru coproprietari? Adica daca unul din cei patru doreste sa ia sulta de la altul,iar acela sa fie coproprietar cu ... (vezi toată discuția)
Vanzare/donatie vs partaj casutza casutza Buna seara, Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie: 4 frati: 3 la oras 1 la tara ... (vezi toată discuția)