Casa cu terenuri ( intravilan si agricol) si succesiune facuta intre cei 3 mostenitori legali(sotul defucntei si cei 2 copii). In urma succesiunii facute, tatal isi poate vinde partea lui decasa mostenita, fara acordul copiilor? Daca da, cum se stabileste care este "partea lui" de casa care o poate vinde, sau "partea lui" de teren agricol?
Casa nu are acte de intabulare, cadastru. Le poate face el (tatal) singur sau nu?
Ce se intampla daca nu te prezinti la administratia locala, primarie, in termen de 30 zile, asa cum e prevazut(pe verso) in actul notarial facut intre cei 3 mostenitori. Se anuleaza actul, amenda, sau ce?
Multumesc mult pentru disponibilitate si raspuns, anticipat.
Fiecare mostenitor detine o cota indiviza, ideala, din bunurile succesorale si nu o anumita portiune determinata din aceste bunuri.
Delimitarea se poate face doar prin partaj voluntar (act notarial) sau judiciar (hotarare judecatoreasca).
Inainte de efectuarea partajului, fiecare dintre coproprietari poate vinde cota sa indiviza din bunurile mostenite, fara acordul celorlalti, insa nu poate vinde bunul in intregime.
Nerespectarea termenului de 30 zile pentru luarea in evidenta fiscala se sanctioneaza cu amenda. Actul nu se anuleaza.
Aceasta propozitie "Delimitarea se poate face doar prin partaj voluntar (act notarial) sau judiciar (hotarare judecatoreasca)." vrea sa spuna ca partajul voluntar inseamna o intelegere intre mostenitori, de genul " eu iau astea x camere, tu iei astea y camere", la mica intelegere intre partile implicate. Apoi, se face un act notarial cu intelegerea intre parti?
In acest partaj mostenitorii hotarasc cui ii revine Casa , cui terenul Agricol, platind sulte celuilat mostenitor. Ca daca impartiti Casa eu 2 camere si altul 3 cum o puteti vinde? Ganditi logic ca sa si puteti valorifica mostenirea. Partajul se face tocmai pt a putea valorifica cat mai bine cotele din mostenire. Cel care renunta la bunuri va primi sulta bani de la ceilalalti mostenitori conform valorii cotei din bun la care a renuntat.
"Iesirea din indiviziune " inseamna trecerea bunurilor(imobile) mostenite pe numele fiecaruia dintre cei 3 mostenitori in actele fiscale ale primariei? Inscrierea in cartea funciara a numelor celor 3 mostenitori, dupa ce au cazut "la pace" asupra mostenirii?
In concluzie, nu se poate vinde nimic, in baza certificatului de mostenitor eliberat de notar pana cand nu apar cele 3 nume ale mostenitorilor in baza de date a primarie respective?
Dar, tatal ar putea sa vanda(doar baza certificatului de mostenitor in care is prevazute cotele parte ale fiecarui mostenitor) prin act notarial cota lui din mostenire, a. i. sa devina cota parte o terta persoana, in locul lui? Are valoare un astfel de act? Se poate face asa ceva?
Imi cer scuze ca pun atatea intrebari, dar suntem noi(copiii) pusi intr-o situatie neplacuta, cum ca tatal vrea sa-si vanda cota lui, desi, repet, nu avem la baza decat certificatul de mostenitor, cu cota parte ce-i revine tatalui, si respectiv cele 2 cote identice. pt. copii.