avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare teren padure
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare teren padure

Buna ziua,

Socrul meu are cateva hectare de padure dar inca nu sunt pe numele lui pentru ca nu a facut partaj dupa parintii lui; zice ca sunt trecute pe el la primarie - ce inseamna acest lucru?
Ma intereseaza care sunt pasii si actele pe care trebuie sa le faca pt a avea drepturile de proprietate cu acte la zi?
Trebuie sa faca intai partajul si actele de mostenire si apoi intabularea pe numele lui?
Ce costuri sunt la partaj la notar? Trebuie sa mearga toti fratii la notar pt partaj?
Exista ceva intabulare din oficiul la sate ?
Cat costa lucrarile de cadastru si intabulare per hectar?

multumesc pentru informatii!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:25, 8 Februarie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Lazar_s a scris:

Buna ziua,

Socrul meu are cateva hectare de padure dar inca nu sunt pe numele lui pentru ca nu a facut partaj dupa parintii lui; zice ca sunt trecute pe el la primarie - ce inseamna acest lucru?
Ma intereseaza care sunt pasii si actele pe care trebuie sa le faca pt a avea drepturile de proprietate cu acte la zi?
Trebuie sa faca intai partajul si actele de mostenire si apoi intabularea pe numele lui?
Ce costuri sunt la partaj la notar? Trebuie sa mearga toti fratii la notar pt partaj?
Exista ceva intabulare din oficiul la sate ?
Cat costa lucrarile de cadastru si intabulare per hectar?

multumesc pentru informatii!


Înseamnă că stăpânește pamanturile, ca plătește impozit pe ele, ca figurează cu ele la rolul agricol, dar nu are act de proprietate.
Trebuia ca împreună cu frații să dezbată succesiunea după parinti Si ulterior sa încheie intre ei un act de partaj voluntar.
Da, trebuie să meargă toți frații, evident.
Costurile le discutați cu notarul, respectiv cu inginerul de cadastru care efectuează măsurătorile cadastrale.
Buna ziua,

Multumesc de lamuriri!
Inseamna ca urmasii nu au act de proprietate pe numele lor, si deci terenurile nu pot fi vandute/donate/mostenite legal de nepoti pana nu se face succesiune?
Rolul agricol are vreo importanta juridica sau doar pt colectare de impozite?
Ce inseamna act de partaj voluntar?
Daca unii din frati nu pot sau nu vor sa mearga la succesiune ce se poate face? Pot fi somati si daca nu se prezinta sa se considere ca nu ii intereseaza?
Pe astfel de terenuri care nu au actele de proprietate la zi se poate construi/se da autorizatie ?
Nu mi-ati raspuns legat de intabularea din oficiu - s-a terminat sau e inca pe rol si ce presupune? Daca nu e facuta succesiunea se trece in carte funciara proprietatea pe numele defunctului proprietar, si dupa succesiune se inscrie proprietatea pe noii mostenitori?

multumesc,
O zi buna!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate face nimic cat timp nu se dezbate succesiunea dupa parintii lor.
Rolul agricol are importanta juridica sub aspectul dovedirii posesiei faptice. Mai pe romaneste: ca ai stapanit terenurile si te-ai ocupat.
Dezbaterea succesiunii este primul pas, in sensul ca se stabileste numarul si calitatea mostenitorilor si cota ce revine fiecaruia, In cazul de fata, mostenitorii ar avea cote egale.
Aceste cote sunt ideale si privesc tot.
Pentru impartirea concreta/fizica/efectiva, se incheie ulterior un act de partaj, prin care mostenitorii formeaza loturi isi impart intre ei bunurile. In baza actului de partaj, fiecare va deveni proprietar unic si exclusiv pe lotul sau. Asta inseamna.
Daca fratii nu vor:
- se sta asa in continuare, desi nu e de dorit, avand in vedere ca o sa mai moara dintre ei si fiecare deces inseamna dezbaterea unei mosteniri in plus
- se contacteaza un avocat si se formuleaza o actiune in instanta.
In orice caz, neprezentarea sau lipsa de interes nu atrage excluderea de la mostenire.
Se va judeca in lipsa, iar imparteala bunurilor va fi stabilita de instanta.
Cadastrarea sistematica se face de Primarie, daca localitatea respectiva este inscrisa in program. Daca nu se face succesiunea, lucrurile raman asa. Nu face nimeni nimic pentru dvs din oficiu.
Multumesc si pentru aceste lamuriri!

Dar va rog sa imi permiteti sa mai pun niste intrebari.
Deci daca nu se face succesiunea inseamna ca cei ce folosesc aceste terenuri nu le pot vinde sau dona, corect? Nici nu pot obtine autorizatie de constructie?
Daca o sora a socrului (care a decedat) i-a vandut socrului un teren, dar fara acte la notar ci prin intelegere scrisa, aceasta se anuleaza la succesiune sau se considera partea socrului?
Deasemeni unul din fratii socrului a mers la primarie si a depus dosar si cei de acolo l-au trecut pe o parcela alaturi de socrul meu, "i-au deschis pozitie" desi el nu a platit niciodata nici folosit acea parcela, pt ca nu era partea lui. Cum poate ataca socrul acest fapt si cum pot inscrie cei din primarie alte persoane in rolul agricol care nu au platit niciodata impozit pe acea parcela? Socrul a fost sa intrebe si i s-a rapuns ca cel care a operat aceasta modificare nu mai e in primarie si doar prin instanta se poate corecta. E posibil asa ceva?

Ati spus ca "fiecare deces inseamna dezbaterea unei mosteniri in plus" - adica costuri separate pentru fiecare generatie care nu a facut succesiune? adica intai se face succesiunea bunicului socrului, apoi a tatalui lui, cu costuri separate?
Aveti idee ce costuri presupune daca se merge in instanta?
Oare cate terenuri/imobile din mediul rural sunt cu actele la zi, succesiunile facute si inscrise in CF, avand in vedere taxele notariale /din instanta, sau de cadastru? Poate sunt inca pe proprietarii de acum cateva generatii. Toate acestea nu pot fi incluse pe piata reala de tranzactionare sau transferul proprietatii deoarece cei care le folosesc nu au dreptul de proprietate din acte oficiale?
Multumesc mult de informatii si clarificari!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, fiecare defunct înseamnă o dezbatere de succesiune distinctă, cu dosar diferit, cu certificat de moștenitor diferit și bineînțeles cu taxe proprii.
Costurile depind de valoarea bunurilor. Nu exista un pret standard.
Cati oameni au actele la zi...?
Acei oameni care au fost suficienți de interesati încât să facă lucrurile la timp.
Cei care au stat generații întregi pe principiul "Da de ce să fac? Ca nu ma deranjează nimeni?"/"Cui ii trebuie, să faca", se trezesc in prezent încurcati, cu vreo 5 succesiuni de dezbătut si se mai întreabă de ce costa mult.

Cu fratele bunicului...întrebați la Primărie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cota parte zuzzu zuzzu Casa cu terenuri ( intravilan si agricol) si succesiune facuta intre cei 3 mostenitori legali(sotul defucntei si cei 2 copii). In urma succesiunii facute, ... (vezi toată discuția)