avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune?

Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva terenuri agricole și intravilane situate într-o localitate rurală. Aceste terenuri au fost atribuite socrului meu de către comisia de împroprietărire cu titlu de proprietate în anul 1991, ca moștenitor al tatălui său. Nu toate suprafețele din titlu trebuiau să-i revină lui. Unele trebuiau date unui frate, iar altele nepoților săi de la o soră decedată. În toată această perioadă aceștia au exploatat terenurile respective, dar nu au dorit să le preia legal, deoarece socrul meu era veteran de război și era scutit de plata impozitului. Nu știu din ce cauză a procedat așa comisia de împroprietărire, dar asta este situația. Acum, după decesul tatălui său, soția trebuie să facă succesiunea. Valoarea taxelor de succesiune depinde și de valoarea bunurilor moștenite. Asta înseamnă că va trebui să plăteasca o taxă mai mare, decât dacă acele terenuri nu ar apărea în succesiune. Totuși ele apar în Titlul de proprietate. Se poate oare rezolva situația, astfel încât soția mea să nu trebuiască să plătescă pentru acele terenuri care nu îi revin?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:28, 31 Ianuarie 2019
Taxele aferente dezbaterii succesiunii sa fie suportate de cei care folosesc terenurile.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti face si succesiunea partial. Doar cu bunurile pt care doreste sotia sa plateasca taxe. Apoi se poate completa oricand, cu restul bunurilor.
Sau se poate trece cota parte indiviza.
Discutati cu un notar.
Mai întâi va trebui să "întăbule" la un topograf autorizat, terenurile din Titlui de Proprietate și pe urmă să meargă la notar pentru scuccesiune! Notarul nu face succesiune pe T.P. Oricare moștenitor poate solicita întăbularea terenurilor/proprietăților din TP.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce sa nu se faca succesiune in baza titlului de proprietate?
S-au facut dintotdeauna si o sa se faca.
Intabularea si documentatia cadastrala nu sunt obligatorii pentru dezbaterea mostenirii.
Care oricare mostenitor? Nu o sa vina nimeni de pe strada sa faca intabularea. Pentru intabulare, trebuie documentatie cadastrala, pentru documentatie cadastrala trebuie copie legalizata dupa actul de proprietate (act care se afla in posesia fiicei), plus efectuarea masuratorilor la fata locului.
M-am interesat și nu este nevoie de intabulare pentru succesiune.

Alte discuții în legătură

Succesiune titlu de proprietate teren Flore19 Flore19 Succesiune titlu de proprietate teren Buna ziua, am o intrebare. Dorim sa deschidem o succesiune in urma decesului bunicilor mei. In speta este un teren ... (vezi toată discuția)
Se poate face intabulare, doar cu titlu de proprietate? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Sunt mostenitorul unei case si teren intr-un sat din Salaj. Strabunicii mei au act de donatie din 1942, conform caruia au dobandit ... (vezi toată discuția)
Titlu de propietate ContSters127894 ContSters127894 Buna seara.Bunicii mei au avut cateva hectare cu pamant.Mama este singura mostenitoare(titlul de propietate este pe numele bunicilor decedati). Cum pot ... (vezi toată discuția)