avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masa succesorala-partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masa succesorala-partaj

Buna ziua.
In urma decesului tatalui sunt 7 mostenitori.
S-a facut masa succesorala ( casa de locuit si terenul aferent+7parcele de teren),si acum urmeaza partajul.Unul dintre mostenitori a renuntat fara nici o sulta in favoarea unuia dintre frati care l-a ingrijit pe decedat si s-a ocupat de inmormantare, etc.
Avand in vedere situatiile conflictuale dintre frati, se poate ca acel care a primit partea fratelui care a renuntat, sa renunte la partea lui din casa si sa ramana numai cu loturile de teren, sau odata ce renunta la casa automat renunta si la teren?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Pavel simona felicia , utilizator 09:31, 4 Mai 2017
Buna ziua,
1. Cum adica s-a facut masa succesorala si urmeaza partajul? S-a dezbatut sau nu succesiunea? Urmeaza iesirea din indiviziune?
2. NU EXISTA, in dreptul romanesc, RENUNTARE IN FAVOAREA CUIVA. Poate, dupa acceptarea succesiunii, a donat partea sa altui frate.
3. Partea renuntatorului se imparte la toti ceilalti daca succesiunea nu este acceptata (este renuntator).
4. Daca va intelegeti in privinta lotizarii si iesirii din indiviziune, atunci mergeti la un notar si stabiliti toate aceste loturi, daca nu atunci veti ajunge la instanta.
Renunțarea este universala nu se face doar parțial. Odată ce renunță la succesiune renunță la tot nu doar la o parte din ce i se cuvine. Probabil nu cunoașteți termenii juridici pt ca nu e f clar ceea ce spuneți. Este posibila o împărțire a masei succesorale asa cum se dorește, facandu-se un partaj. Dar ulterior dezbaterii succesiunii.
S-a facut succesiunea, fiecare a primit certificat de mostenitor cu cota parte.
Ulterior x si- a donat prin act notarial cota lui lui y.Mentionez ca cele 7 parcele de teren au fost scoase din indiviziune inainte de decesul tatalui , fiind intabulate pe numele lui.
Acum urmeaza partajul.
Y vrea sa renunte la cota parte din casa si sa pastreze terenurile( lotul lui x si y).Este posibil?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare/donatie vs partaj casutza casutza Buna seara, Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie: 4 frati: 3 la oras 1 la tara ... (vezi toată discuția)
Succesiune gigelas gigelas Buna ziua, -Dupa decesul persoanei X,au ramas mostenitori: sotia lui X si cei 2 copii majori ai lui X. -Sotia si unul dintre copii doresc sa dezbata ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu cedare nikitta_1972 nikitta_1972 In urma decesului tatalui meu (in 1999) eu si cei doi frati ai mei nu am facut succesiunea. Mama traieste. Unul din frati cere deschiderea ... (vezi toată discuția)