avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
-Dupa decesul persoanei X,au ramas mostenitori: sotia lui X si cei 2 copii majori ai lui X.
-Sotia si unul dintre copii doresc sa dezbata succesiunea.Al doilea copil,nu este de acord,numai sa nu-i faca pe plac fratelui.
-In acest caz,succesiunea se mai poate dezbate la notar ?
-Care sunt cotele-parti ale fiecarui mostenitor,mentionati mai sus ?
-In cazul in care ambii copii ar fi de acord sa renunte la mostenire,in favoarea mamei,in certificatul de mostenitor va figura doar mama acestora ?
-Dupa decesul mamei,cei doi frati vor putea sa-si imparta mostenirea in cazul acesta ?
-Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 23:27, 16 Decembrie 2011
Daca nu exista acordul tuturor mostenitorilor, succesiunea nu poate fi dezbatuta la notar.
Cotele sunt : sotia supravietuitoare : 1/4 din masa succesorala; copii : 3/4 impreuna, respectiv cate 3/8 fiecare.
Daca cei doi copii vor renunta la mostenire, in certificatul de mostenitor va apare mama in calitate de succesoare cu o cota de 1/1 din masa succesorala si copii in calitate de renuntatori.
Dupa decesul mamei, acestia vor mosteni tot ce se va afla in patrimoniul acesteia la decesul ei.
Am inteles. Va multumesc.
Daca mama vrea sa renunte la cota ei parte in favoarea unuia dintre copii,se poate ? Direct la dezbaterea succesiunii,sau dupa ? In aceasta situatie,care ar fi procedura ? Deci,ar fi 1/4 al mamei,plus 3/8 al copilului respectiv ? Sau cum se calculeaza in acest caz ?
Care este legislatia aplicabila in speta ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
gigelas, utilizator
Se va dezbate succesiunea intai. Mama nu poate renunta in favoarea cuiva, adica a unuia din copii, reunutarea va profita si celuilalt. Ulterior eliberarii certificatului de mostenitor, ori se face partajul si mama va ceda partea dansei unuia din copii ori isi va vinde copilului dreptul asupra cotei de 1/4 din mostenire. Adica in urma certificatului de mostenitor mama va avea 2/8 fiecare din copii 3/8. Apoi dupa partaj sau vanzarea dreptului succesoral al mamei copilului, acesta va avea 5/8 iar celalalt 3/8, urmand daca s a facut vanzare a dreptului succesoral sa se faca partajul intre cei doi copii, iar daca se va face partaj immediate dupa eliberarea certificatului de mostenitor, mama sa cedeze fie contra unei sulte sau fara sulta partea dansei unuia din copii iar cei doi sa si regleze prin sulta iesirea din indiviziune. Donatia cotei din mostenire nu este recomandabila , la decesul mamei, aceasta donatie fiind fie supusa raporului, fie reductiunii liberalitatii excessive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Tatăl a decedat acum 4 ani si nu sa dezbătut moștenirea...a ... majestik majestik Tatăl a decedat acum 4 ani si nu sa dezbătut moștenirea...a rămas mama si 4 copii...mama e plecată definitiv la unul dintre copii în spania deoarece e ... (vezi toată discuția)