avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu cedare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu cedare

In urma decesului tatalui meu (in 1999) eu si cei doi frati ai mei nu am facut succesiunea. Mama traieste. Unul din frati cere deschiderea succesiunii.
Situatia familiala:
-X (cel care cere succesiunea) : este casatorit si are 2 copii
-Y : este casatorit si are 2 copii
-eu :sunt casatorit si nu am copii
Daca eu si Y cedam drepturile noastre in favoarea mamei, pe durata vietii acesteia, care este situatia dupa decesul mamei?
Cum se imparte mostenirea?

Multumesc mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde la acest mesaj.

Cu respect,
Nichita.
Cel mai recent răspuns: nikitta_1972 , utilizator 23:39, 23 August 2010
Dvs si Y nu puteti renunta doar in favoarea mamei.Renuntand la succesiune, masa succesorala se va mari si se va imparti intre mama dvs si X.Pt a putea lasa mamei trebuie sa acceptati succesiunea si apoi sa vindeti sau sa donati mamei parte dvs din mostenire!
Sa inteleg ca daca acceptam succesiunea fiecare din noi primeste 25%, iar daca nu atunci se va imparti 50% mama si 50% X ?
Daca alaturi de descendenti(x,y,si dvs.) la mostenire este chemat si sotul supravietuitor(mama dvs), atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.
Sa presupunem ca eu si Y dupa succesiune donam mamei partea noastra. Dupa decesul acesteia cum se imparte mostenirea? Se iau in calcul si nepotii?
Si o oltima intrebare: care este cadrul legal care reglementeaza modul de impartire al unei mosteniri?
Multumesc mult pentru raspunsurile clare si f. rapide !

Va doresc o noapte cu somn odihnitor!

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Cedare drepturi mostenire mwijng mwijng Buna ziua tuturor, Adresez o intrebare celor in masura sa ma sfatuiasca in urmatoarea privinta: tatal meu a decedat acum 5 luni. Dimpreuna cu fratele meu si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa parinti ANDRONICESCU ELENA ANDRONICESCU ELENA Buna ziua. Mama a murit acum 8 ani si nu a fost facuta succesiunea din cauza ca tatal nostru traia. In anul trecut a murit si tata si pana acum nu a fost ... (vezi toată discuția)