avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare drepturi mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare drepturi mostenire

Buna ziua tuturor,
Adresez o intrebare celor in masura sa ma sfatuiasca in urmatoarea privinta: tatal meu a decedat acum 5 luni. Dimpreuna cu fratele meu si mama mea, dorim sa dezbatem mostenirea pt. casa, locul de veci si niscaiva pamant. Eu si fratele meu planuiseram sa cedam toate drepturile noastre mamei, insa am aflat ieri - din surse destul de credibile - cum ca nu se poate. Ca poate se pot ceda aceste drepturi doar intre rude de acelasi grad (eu fratelui / viceversa) sau "la vale" (eu nepotilor mei sau fratele meu copiilor mei). Imi puteti confirma acest lucru?
Intr-o ordine de idei similara un notar ne-a informat ca mamei ii va reveni o treime din masa succesorala iar mie si fratelui 2/3. Mi se pare nitel pe dos dar daca asa e legea, imi puteti, va rog, confirma?
Cu multumiri,
Mirela
Ori nu ati inteles dvs, ori vi s-au dat informatii eronate.
Mama mosteneste 1/4, copiii impoart egal, 3/4 din mostenirea tatalui dvs. In masa succesorala a tatalui dvs intre bunurile lui proprii ( adica ce o fi mostenit el de la rudele sale sau bunuri cumparate inainte de casatorie) si jumatatea lui din bunurile comune cu mama, daca e cazul ( ca de ex imobilul casa- poate fi de la parintii lui sau cumparat cu mama).
Daca dvs si fratele renuntati la mostenire, ati face o greseala daca tata mai are fratie de ex. Daca renuntati ar fi ca si cum nu ar fi avit copii si pe langa mama, intra si alti mostenitori de alt grad la mostenire- ca de ex parintii tatatlui ( daca mai sunt in viata) sau fratii lui, sau copii de frate ( nepoti ai tatalui dvs).
Daca vreti ca ce ati mosteni dupa tata sa ii revina mamei, acceptati mostenirea si dezbateti-o si apoi, ii cedati la partaj.
Multumesc pentru raspuns!
Daca facem donatii catre mama dupa ce dezbatem mostenirea vom plati taxe notariale in concordanta cu valoarea donatiei, nu?
Nu stiu cum sa rezolv problema asta intr-un mod care sa nu ne puna la cheltuieli mari....
Fie ca faceti partaj, donatie sau ce vreti, va costa la fel.
Dva si fratele sunteti descendenti, faceti parte din clasa 1 de mostenitori.
Puteti renunta la succesiune, nu este interzis de lege, numai ca daca rudele din clasa 1 renunta sunt chemate rudele din clasa urmatoare (fratii/surorile si parintii tatalui). Adica nici asa mama nu va ramane unic mostenitor, ci va imparti masa succesorala cu socrii si cumnatii.
Nu exista rude din clasa a doua, sau renunta, este chemata clasa a 3-a (bunicii tatalui dvs)
Daca bunicii nu mai traisc, sunt chemate rudele din clasa a 4-a (fratii/surorile bunicilor, unchii/matusile tatalui si verii primari).
Doar daca nu mai exista samanta de neam, atunci ramane mama dvs unic mostenitor.
Juridic vorbind, nu exista "cedare". Cred ca va referiti la donatie.
Asa ca recomandabil e ca macar unul dintre dvs sa ramana acceptant al succesiunii alaturi de mama si ulterior sa faceti o donatie pe cota mamei, iar dansa sa-si reintregeasca dreptul de proprietate.
buna seara
cu riscul de a parea impertinent, va rog ...
eu am dezbatut succesiunea acum 2 ani , si bunica mea a renuntat in favoarea mea si eu am ramas unic mostenitor dupa bunicul meu; sunt mostenitor testamentar- acesta este un caz.
nu cum ziceti dvs., ca vin la mostenire alte rude pana la gradul IV.
la mostenire cand se dezbate, notarul intreaba daca acceptati mostenirea sau nu.
tu zici nu ca fiu al defunctului
dai o declaratie de renuntare
partea la care ai renuntat ii revine mamei , deoarece ea este ruda de gradul I cu sotul in nici un caz nu revine cumnatilor sau unchilor sau altora

[ editare afirmatii nejustificate ]
Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2017
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei ... Euonline Euonline Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei trei copii voiau sa renunte la dreptul lor in favoarea bunicii, doar ca la notar au fost ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire, consecinte mediaset mediaset Eu si fratele meu am dat declaratie la notar ca renuntam la mostenirea dupa tata in favorea mamei,urmand ea sa mosteneasca de la tata tot si noi sa mostenim ... (vezi toată discuția)