avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare drepturi mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare drepturi mostenire

Buna ziua tuturor,
Adresez o intrebare celor in masura sa ma sfatuiasca in urmatoarea privinta: tatal meu a decedat acum 5 luni. Dimpreuna cu fratele meu si mama mea, dorim sa dezbatem mostenirea pt. casa, locul de veci si niscaiva pamant. Eu si fratele meu planuiseram sa cedam toate drepturile noastre mamei, insa am aflat ieri - din surse destul de credibile - cum ca nu se poate. Ca poate se pot ceda aceste drepturi doar intre rude de acelasi grad (eu fratelui / viceversa) sau "la vale" (eu nepotilor mei sau fratele meu copiilor mei). Imi puteti confirma acest lucru?
Intr-o ordine de idei similara un notar ne-a informat ca mamei ii va reveni o treime din masa succesorala iar mie si fratelui 2/3. Mi se pare nitel pe dos dar daca asa e legea, imi puteti, va rog, confirma?
Cu multumiri,
Mirela
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai si eu ce am spus? Sa ramana mostenitori un copil, doi sau toti, impreuna cu sotul supravietuitor. Iar ulterior, copilul/copiii sa doneze cotele lor mamei.
Cred ca ati intrebat 3 notarI, ca "notarii" nu exista, se spune "vin" la mostenire ca "e" mai multi si la începutul propozitiei se scrie cu litera mare.
Inainte sa ma contraziceti si sa-mi dati copy paste, treceti prin filtrul mintii ceea ce citiți. Sotii nu sunt rude.
Referitor la aceasta speta, am si eu o intrebare: daca mama cedeaza dreptul la mostenire, se aplica aceeasi regula ca mai sus sau poate ceda cota ei in favoarea celor 2 copii pe care ii are cu sotul decedat? Presupun ca ramane mostenirea copiilor, nu pot interveni alti ascendenti ai sotului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din tot ce s-a vorbit si ati citit pana acum...dvs ati inteles ca se poate "ceda in favoarea"?
Evident, nu!
1. Nu exista "cedare". E vanzare, e donatie, e inchiriere, e intretinere etc.
Daca mama nu are nici un fel de pretentie, la nici un bun din mostenire, da declaratie de renuntare. Ramane doar cu jumatatea ei de drept, dar numai daca bunurile au fost dobandite in timpul casatoriei.
Daca sunt bunurile proprii ale sotului, prin renuntare, iese din calcul.
2. Partea celui care renunta se imparte in mod egal intre ceilalti mostenitori.
Faptul ca partea mamei se imparte in mod egal intre cei 2 copii, este ca efect al renuntarii, nu pentru ca mama a renuntat "in favoarea".
3. Daca mama doreste in mod special ca partea ei sa ii revina unui anumit copil, atunci va ramane mostenitoare, iar dupa finalizarea procedurii succesorale, ii ca face acelui copil o donatie pe cota.
4. Daca o persoana are copii si sotie, celelalte rude nu au nici un drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei ... Euonline Euonline Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei trei copii voiau sa renunte la dreptul lor in favoarea bunicii, doar ca la notar au fost ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire, consecinte mediaset mediaset Eu si fratele meu am dat declaratie la notar ca renuntam la mostenirea dupa tata in favorea mamei,urmand ea sa mosteneasca de la tata tot si noi sa mostenim ... (vezi toată discuția)