avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea dupa parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea dupa parinti

Buna ziua. Mama a murit acum 8 ani si nu a fost facuta succesiunea din cauza ca tatal nostru traia. In anul trecut a murit si tata si pana acum nu a fost facuta succesiunea . Asi dori sa stiu daca din motive diverse nu vor sa se prezinte pentru succesiune unul din frati ce se intampla? Succesiunea nu se poate face? Nu se poate obliga persoana de a se prezenta ? Pentru ca unul din frati nu vrea dar nici nu renunta la mostenire.Va trebui facuta si succesiunea dupa mama?
Dupa moartea mamei ,tata a facut un contract de donatie a doi dintre frati chiar daca casa era proprietatea de amandoi parintii. Ce se intampla cu aceasta donatie dupa succesiunea dupa mama?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 18:40, 20 Iulie 2010
succesiunea se face dupa ambii parinti , nu doar dupa decesul unuia.
ace act de donatie poate fi atacat si se poate cere revenirea la masa succesorala a bunurilor donate. e mai complicat dar se poate. depinde cati ani avea parintele cand a facut donatia, de actul de donatie propriuzis si de acceptul celui care a primit. pentru asta aveti nevoie de un avocat bun(daca vreti sa atacati actul de donatie)
in ceea ce priveste succesiunea, daca nu vrea unul din frati sa vina la notar o puteti face tot prin instanta. asta e .in fata notarului se face doar daca sunteti toti de acord
Din moment ce nu a fost facuta succesiunea,donatia este lovita de nulitate-''Nimeni nu poate da decat ceea ce are".Daca deschideti succesiunea,acel frate citat de catre notar pentru a se prezenta,nu se prezinta, este considerat strain de succesiune.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
andymaurul, utilizator
Art. 751 C. civ raportul donatiei
Daca tatal locuia singur in imobilul proprietatea ambilor parinti se considera ca a acceptat mostenirea tacit.
Mergand pe ideea ca nici ceilalti frati nu au acceptat mostenirea de pe urma mamei dvs. , dupa cum nici dvs. nu ati acceptat mostenirea in termen, se considera ca singurul mostenitor acceptant al mostenirii este sotul supravietuitor, care a acceptat tacit.
Daca donatia a fost facuta in 6 luni de la decesul mamei dvs. tocmai acest act al donatiei reprezinta o acceptare tacita facut de tatal dvs.
Prin urmare donatia este valabila in imprejurarile aratate mai sus, dar dreptul comun in materie spune ca donatia facuta descendentilor si sotului supravietuitor se prezuma a fi doar un avans asupra mostenirii si este raportabila in cazul in care nu a fost precizat ca donatia a fost facuta cu scutire de raport.
Ce presupune raportul donatiei.
Fiind doar un avans asupra mostenirii, donatia va fi adusa in natura ori valoric la masa succesorala si impartirrea se va face in cote egale.
Concluzia , donatia fara scutire de raport nu va afecteaza.
Danatia cu scutire de raport va fi adusa la masa succesorala numai daca a incalcat rezerva dvs. succesorala.
In situatia in care va aflati, aveti nevoie de o consultanta pe masura.;);)X-(X-(
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Cristian6982 Cristian6982 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine mama mea a murit acum 20 de ani iar tatal meu este casatorit legal de 18 ani cu a doua sotie. Noi suntem 3 frati, ... (vezi toată discuția)
Neacceptarea succesuinii ntgheorghe ntgheorghe Mama tatalui meu a decedat in 1994. Catre 2004, tatal meu s-a adresat unui notar sa deschida succesiunea. La succesiunes bunicii puteau sa pretinda tatal meu ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)