Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu cu sarcina ingrijirii lor, apartamentul este intabulat pe mine ca bun propriu, tatal meu este decedat, am anulat uzufructul viager, mama traieste impreuna cu mine in imobil, se poate ataca contractul de donatie de catre fratii mei? care acum nu mai recunosc ce au primit din cauza faptului ca parintii mei au facut contract vanzare cumparare pe numele lor(adica parintii mei au platit) binenteles ca acum vor parte si din acest imobil, iar pe parintii mei nici unul nu au venit sa ii vada poate si de 12 ani...ce sa fac? multumesc mult
donatia se poate revoca numai pentru doua motive: pentru ingratitudine adica daca donatarul a atentat la viata donatorului, daca se face vinovat de fapte penale, cruzimi etc, sau nu l-a ajutat pe donatorul aflat in nevoie datorita varstei bolii etc. si pentru neexecutarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Cererea de revocare poate fi introdusa numai de donator in termen de 1 an de zile de la data de la care a aflat de una din situatiile descrise mai sus. Cererea de revocare nu poate fi introdusa de mostenitorii donatorului cu exceptia cazului in care donatorul a decedat in termenul aratat mai sus fara sa-l fi iertat pe donatar.
In caz de neexecutare a sarcinii donatorul sau succesorii sai pot cere revocarea donatiei.
In primul rand ca donatia este un contract cu titlu gratuit deci nu cred ca exista in acel act sarcina dvs. de a-i ingriji pe parinti. De asemenea dvs. nu vi s-a transmis decat unul din atributele dreptului de proprietate- adica nuda proprietate, atata timp cat parintii si-au pastrat celelalte atribute ale dr. de proprietate - "usus si fructus"(uzufructul).Faptul ca notarul a facut contractul cu scutire de raport nu va avantajeaza ,decat in situatia in care parintii dvs. ar fi mentionat in cuprinsul acelei donatii, sau printr-un act de impartire de ascendent, ca fiecare dintre copii a primit o cota egala cu dv. ,sau au testamente in care mentioneaza aceste lucruri.
Daca nu atunci fratii dvs. sunt indreptatiti legal sa ceara rezerva lor succesorala
Deci fratii sunt indreptatiti sa solicite dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui decedat. Apartamentul fiind donat prin contract de doatie cu scutire de raport nu va fi putea fi adus la masa succesorala si nici nu va va afecta in vreun alt fel dreptul succesoral.
Dat fiind ca prin contractul de donatie v-ati asumat o sarcina ( asa cum sustineti ) contractul de donatie se poate ataca pentru neindeplinirea acestei sarcini, bineinteles fratii trebuind sa dovedeasca acest fapt, daca exista. Deci se poate ataca donatia insa cu greu poate fi revocata.
Va multumesc tuturor in primul rand, asa ceva nu exista mi-am indeplinit toate sarcinile(medicamente, alimente, medici, haine, inmormantarea tatalui meu, tot....) binenteles asa o sa fac si in continuare...frati mei nu pot sa dovedeasca ca nu mi-am indeplinit sarcinile, ei nici macar nu au venit sa isi vada parintii. Acum intrebarea mea este: Daca contractul de donatie este cu scutire de raport, intra in masa succesorala in cazul unui proces deschis de ei pentru succesiunea dupa tatal meu? succesiune care se pare ca au deschis-o in ininstanta...multumesc mult!
Daca li s a incalcat rezerva succesorala ei pot cere reductiunea liberalitatilor excesive, adica a donatiei. Chiar daca este scutita de raport ea se va reuni fictiv la masa calculul cotitatii disponibile a masei succesorale, asta nu inseamna ca vi se va lua dreptul de proprietate asupra apartamentului sau bunului imobil pe care l detineti in baza contractului de donatie dar vi se va scadea din partea dvs de mostenire ramasa ceea ce incalca rezerva succesorala.
Si dvs puteti ataca cu ghilimelele de rigoare contractele de vanzare cumparare daca stiti ca pretul nu a fost real si ca practic au ascuns niste donatii, bineinteles ca trebuie sa dovediti acest lucru.
Alte discuții în legătură
Donatie
Miculescu Sorin
Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)