Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un contract intre ei ca soti) si acum este unic proprietar. Dansa mai are un frate si o sora care au copii la randul lor. Fiind foarte bolnava(aproape imobilizata la pat)eu m-am ocupat de ingrijirea ei.Vrea sa vanda apartamentul si sa cumpere altul mai aproape de mine sa o pot ingriji permanent(acum ma duc la cateva zile)si sa imi ramana mie dupa moartea ei. Care este modalitatea de rezolvare a situatiei? Sa nu ma trezesc cu ceilalti ca vin la mostenire dupa moartea ei.Exista vre-un act care sa nu fie atacat dupa? E bine sa cumpar noul apartament pe numele meu cu drept de uzufruct al matusii sau sa cumpar pe numele ei si sa-mi faca donatie ulterior?
Multumesc!
Sa inteleg ca rudele matusii nu pot ataca acest act dupa decesul acesteia? Eu raman proprietar pur si simplu dupa aceea sau trebuie sa mai fac acte succesorale?
Multumesc!
Puteti opta pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager, insa acesta poate fi desfiintat ca fiind o donatie deghizata ( daca pretul nu a fost platit).
Potrivit art. 1665 din Noul Cod civil:" 1 Vanzarea este anulabila atunci cand pretul este stabilit fara intentia de a fi platit. 2 De asemenea, daca prin lege nu se prevede altfel, vanzarea este anulabila cand pretul este intr-atat de disproportionat fata de valoarea bunului, incat este evident ca partile nu au dorit sa consimta la o vanzare.
Pentru determinarea corecta a naturii juridice a contractului , instanta va stabili intentia partilor care rezulta din continutul actului ,cat si din imprejurari de fapt.
Prin urmare, daca instanta va considera contractul de vanzare-cumparare o donatie deghizata, act cu titlu gratuit care incalca rezerva succesorala, se va putea cere reductiunea acestuia.
Reductiunea , daca incalca rezerva succesorala, va putea fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.
Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor , descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului. Descendentii sunt copiii defunctuluiin speta, vanzator si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit. Ascendentii privilegiati sunt : tatal si mama defunctului.