avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere- poate fi atacat de fratii mei?

Buna seara ,parintii mei mi-au facut un contract de vanzare cumparare cu clauza de antretinere si uzufruct viager .Acum unul din fratii mei a venit la mine sa-mi ceara bani ca si el este copilul lor .
Va multumesc .

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.2 din Regulament ( va rog sa nu mai folositi litere majuscule la editare)

Ultima modificare: Duminică, 3 August 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat ca fiind un act de donatie deghizata.


Pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare.( altminteri, se poate aprecia ca actul a fost incheiat in ideea de a perfecta un contract de donatie, animus donandi reprezentand intentia de a transmite dreptul de proprietate cu titlu gratuit ).



Pentru determinarea corecta a naturii juridice a contractului , instanta va stabili intentia partilor care rezulta din continutul actului ,cat si din imprejurari de fapt.

Prin urmare, daca instanta va considera contractul de vanzare-cumparare o donatie deghizata, act cu titlu gratuit care incalca rezerva succesorala, se va putea cere reductiunea acestuia.

Reductiunea , daca incalca rezerva succesorala, va putea fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.

Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor , descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului.
Descendentii sunt copiii defunctuluiin speta, vanzator si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit.
Ascendentii privilegiati sunt : tatal si mama defunctului.



Succes.
:offtopic:Interventie moderator
Am rugamintea sa continuati discutia legata de acest subiect aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament)
Daca mai aveti intrebari suplimentare aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
catalin1977 a scris:

buna ziua sai dori o lamurire ,cum si in ce conditii ,au dreptul fratii mei la o posibila mostenire dupa ce parintii mi-au facut mie acel contract de vanzare -cumparare .
va multumesc ,astept un raspuns .

av_stagiar2014 a scris:

contractul incheiat , dupa intrarea iin vigoare a noului cod civil- 2011- , in conditiile de mai sus , se considera a fi donatie. Daca nu exista alte bunuri la decesul tatalui, ceilalti frati vor avea dreptul la jumatate din cota lor legala, deci vor lua cota lor legala la dreptul de proprieatate asupra bunului injumatatita. daca exista bunuri se vor calcula cotele injumatatote , iar daca nu se vor indestula din bunurile respective vor avea drept sa se indestuleze din bunul dvs.
-ex - varianta 1. bunul contract donat 10.000 lei - trei frati , inclusiv dvs- dvs aveti dreptul 4/6, ceilalti 1/6 din bun.
varianta 2 bunul donat- 10.000 lei, alte bunuri- 4. 000 lei, total bunuri 14000- ceilalti frati iau 2,333 un frate, 2,333 celalalt frate, 4,666, veti ceda din bun 666 (-lei-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere delia.savin delia.savin Buna ziua mama a facut contract de VC cu clauza de intretinere pt sora mea in anul 2009 acum mama e foarte bolnava si sora NU se ocupa de ea si eu daca ... (vezi toată discuția)
Contestare vanzare-cumparare nicolaebalta nicolaebalta Buna ziua. Am auzit ca in cazul unei vanzari-cumparari fictive a unui apartament, adica fara a se plati in realitate pretul respectivului apartament, ... (vezi toată discuția)
Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)