avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare vanzare-cumparare

Buna ziua.

Am auzit ca in cazul unei vanzari-cumparari fictive a unui apartament, adica fara a se plati in realitate pretul respectivului apartament, vanzarea poate fi contestata de catre mostenitorul existent. As dori sa stiu daca este adevarat.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Petrescu Laurentiu , Avocat 18:41, 9 Aprilie 2014
Da, este adevarat.
Pentru un raspuns mai "elaborat" ar trebui sa furnizati mai multe amanunte ca de exemplu,daca vinzatorul imobilului a decedat intre timp, daca apartamentul a fost vindut unui alt mostenitor sau unei terte persoane,cind a-ti aflat si cit timp a trecut de la vinzare si eventual de la deces.
se poate cere anularea actului de vanzare-cumparare respectiv, in instanta. trebuie sa faceti dovada faptului ca pretul nu s-a platit.
Nu trebuie dovedit un fapt negativ, trebuie dovedit faptul pozitiv conex de catre partea adversa. Se rastoarna sarcina probei.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat ca fiind un act de donatie deghizata.


Pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare.( altminteri, se poate aprecia ca actul a fost incheiat in ideea de a perfecta un contract de donatie, animus donandi reprezentand intentia de a transmite dreptul de proprietate cu titlu gratuit ).



Pentru determinarea corecta a naturii juridice a contractului , instanta va stabili intentia partilor care rezulta din continutul actului ,cat si din imprejurari de fapt.

Prin urmare, daca instanta va considera contractul de vanzare-cumparare o donatie deghizata, act cu titlu gratuit care incalca rezerva succesorala, se va putea cere reductiunea acestuia.

Reductiunea , daca incalca rezerva succesorala, va putea fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.

Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor , descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului.
Descendentii sunt copiii defunctuluiin speta, vanzator si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit.
Ascendentii privilegiati sunt : tatal si mama defunctului.



Succes.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere- poate fi atacat de fratii mei? catalin1977 catalin1977 Buna seara ,parintii mei mi-au facut un contract de vanzare cumparare cu clauza de antretinere si uzufruct viager .Acum unul din fratii mei a venit la mine ... (vezi toată discuția)
Atacare contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere delia.savin delia.savin Buna ziua mama a facut contract de VC cu clauza de intretinere pt sora mea in anul 2009 acum mama e foarte bolnava si sora NU se ocupa de ea si eu daca ... (vezi toată discuția)
Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)