Am auzit ca in cazul unei vanzari-cumparari fictive a unui apartament, adica fara a se plati in realitate pretul respectivului apartament, vanzarea poate fi contestata de catre mostenitorul existent. As dori sa stiu daca este adevarat.
Va multumesc.
Pentru un raspuns mai "elaborat" ar trebui sa furnizati mai multe amanunte ca de exemplu,daca vinzatorul imobilului a decedat intre timp, daca apartamentul a fost vindut unui alt mostenitor sau unei terte persoane,cind a-ti aflat si cit timp a trecut de la vinzare si eventual de la deces.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat ca fiind un act de donatie deghizata.
Pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare.( altminteri, se poate aprecia ca actul a fost incheiat in ideea de a perfecta un contract de donatie, animus donandi reprezentand intentia de a transmite dreptul de proprietate cu titlu gratuit ).
Pentru determinarea corecta a naturii juridice a contractului , instanta va stabili intentia partilor care rezulta din continutul actului ,cat si din imprejurari de fapt.
Prin urmare, daca instanta va considera contractul de vanzare-cumparare o donatie deghizata, act cu titlu gratuit care incalca rezerva succesorala, se va putea cere reductiunea acestuia.
Reductiunea , daca incalca rezerva succesorala, va putea fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.
Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor , descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului.
Descendentii sunt copiii defunctuluiin speta, vanzator si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit.
Ascendentii privilegiati sunt : tatal si mama defunctului.