mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata locui si fratele acolo,si copilul lui sa nu mosteneasca nimic.dar sotul lui mami are vreun drept.(este la a doua casatorie):
Bunul dobandit prin mostenire apartine numai mamei dumneavoastra.( are calitatea de bun propriu ).
Puteti opta pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager, insa acesta poate fi desfiintat ca fiind o donatie deghizata ( daca pretul nu a fost platit).
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor, deci si testamentul ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.
Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.
Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.(pretul trebuie sa fie real sincer si serios).
Mostenitorii rezervatari sunt sotul supravietuitor , descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului.
Testament
ContSters308967
Buna seara,
Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)