avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neacceptarea succesuinii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neacceptarea succesuinii

Mama tatalui meu a decedat in 1994. Catre 2004, tatal meu s-a adresat unui notar sa deschida succesiunea. La succesiunes bunicii puteau sa pretinda tatal meu P, fratele lui I, mostenitori fatelui Y ( A) si mostemitori sorei V ( B).

Din nestiinta pura si nu din rea vionta, deoarece sora V isi primise deja partea din mostenire cu ocazia casatoriei in anul 1945, P , I si A au declarat ca sint numai 3 mostenitori. Notara a intocmit certificatul de mostenitor cu cei trei mostenitori in martie 2005. In februarie 2008, mostenitorii B le-au facut o chemare in judecata pentru a anula certificatul de mostenitor si pentru a cere iesires di indiviziune. Intre timp, tata a vindut partea sa de teren extravilan si mi-vindut mie casa si cu terenul aferent.

Tatal meu s- a ocupat sa le obtina si le-a inmimat mostemitoriolr B titlul de proprietate care corespunde bunurilor primite de sors V in anul 1945 de la parintii lor si a considerat deci ca ei si-au primit patrea.

Poate tatal meu sa le opuna mostenitorilos B neacceptatea mostenirii in acest context ?

Va rog sa-mi raspundeti cit puteti de repede caci parintii mei, foarte afectati de aceasta situatie, caci in plus pamintul pe care mama l-a primit la casatoria ei din partea parintilor ei se afla integrat in titlu de proprietate ai parintior lui P I Y V si acum, de rea credinta, mostenitorii B doresc sa imparta si pamintul mamei. Aceasta, femeie la 75 de ani se simte complet deposedata de ce este numai al ei si a facut trei accidente cerebro-vasculare.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ntgheorghe , utilizator 09:50, 28 Iulie 2008
Acceptarea mostenirii poate fi facuta expres sau tacit, in conditiile in care cu ocazia casatoriei autoarea most. B a fost inzestrata aceasta donatie este supusa raportului, daca nu este facuta cu scutire de raport si deci trebui inclusa in masa succesorala, astfel ca puteti contrabalansa lotul atribuit autorilor dv. cu lotul acestor mostenitori.
Va multumesc pentru raspuns. Bunicul pe care l-a mostenit bunica decedata in 1994 in timpul viettii a facut un partaj. Potrivit acestui partaj, fiecare dintre cei patru copii si-au dobindit (sora V integral si fiul Y partial) sau urmau sa-si dobindeasca o parte egala.Partajul afost unul verbal care intre frati s-a respectat. Care sint dovezile unei acceptari tacite ? Mostenitorii sorei V. s-au prezentat la tribunal la trei anii dupa intocmirea certificatului de mostenitor ? Se poate invoca neacceptarea mostenirii?

Ce este raportul si scutirea de raport percizind faptul ca aceasta donatie nu s- facut cu nici un act si ca mostenitori sorei V decedata in 2004 spun, in mod fals ca ei nu sint la curent cu aceasta donatie ? Cum putem sa-i constringem pe fiul si fiica lui V sa spunsa adevarul pentru ca ei stiu ca mama lor a primit un teren de casa si 1 ha de pamint ?

Cum se poate scoate din masa succesorala pamintul care a fost adus de nora, sotia lui P, cu ocazia casatoriei, pamint pe care ei vor sa-l imparta acum stiind pertinent de bine ca este pamintul sotiei lui P ?
Se va considera ca succesibilul a acceptat tacit mostenirea, in cazul in care face un fapt material din care rezulta neindoielnic intentia sa de acceptare a mostenirii. In principal, aceste fapte trebuie sa aiba importanta unor acte de dispozitie, iar nu de simpla administrare provizorie sau conservare a bunurilor mostenirii.
Practica judiciara considera a fi fapte de acceptare tacita a mostenirii urmatoarele, enumerate nelimitativ:
- vanzarea sau donatia unor bunuri din mostenire;
- preluarea, detinerea si folosirea unor bunuri succesorale (care prin natura si valoarea lor nu pot fi considerate amintiri de familie);
- faptul mutarii definitive a succesibilului in casa mostenita (nu este un fapt de acceptare tacita a mostenirii faptul mostenitorului de a se muta temporar in imobilul mostenit pentru a asigura pastrarea acestuia in bune conditii sau pentru a-l feri de distrugere sau furt; de asemenea, nu se va considera a fi o acceptare tacita a mostenirii faptul ca succesibilul care este si coproprietar al defunctului, in calitate, spre exemplu, de sot supravietuitor sau de frate care detinea in indiviziune cu defunctul imobilul urmare a mostenirii parintilor lor; aceste fapte nu sunt considerate fapte de acceptare tacita a mostenirii, intrucat actiunile mostenitorului sunt echivoce, acesta avand dreptul de a folosi si poseda imobilul in virtutea calitatii sale de coproprietar, iar nu de mostenitor);
- demolarea sau edificarea unor constructii pe terenul mostenit sau efectuarea de lucrari care nu sunt determinate de urgenta si, prin urmare, nu pot fi considerate fapte de administrare;
- plata impozitelor (pe cladiri, terenuri, autovehicule) asupra bunurilor mostenite.

Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de la decesul autorului. In caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, in cele 6 luni de la deces. Dupa
acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.

Raportul este institutia in virtutea careia un mostenitor este obligat sa readuca (reintoarca) la masa succesorala, in natura sau prin echivalent, donatia primita pentru ca astfel reconstituita masa succesorala sa fie impartita conform cotelor de mostenire legala intre mostenitorii obligati la raport.
Obligatia de raport deriva din vointa prezumata a defunctului, intemeiata pe afectiunea egala fata de copiii si sotul sau, fiind inlaturata cand se dovedeste ca defunctul si-a manifestat in mod neindoielnic vointa in sensul favorizarii unuia sau unora dintre acestia, gratificandu-i cu dispensa (scutire) de raport.
Va multumesc pentru clarificarii. Deduc din cele scrise de dv rezulta ca nici unul din mostenirori, inclusiv tatal meu, nu au acceptat mostenirea in decurs de 6 luni. Prin certificatul de mostenitor stabilit de notara pe data de 27/04/05 este mentionat ca mostenitori P, I si A ‘ nu sint straini de succesiune prin renuntare si nici prin neacceptare conf art 700 cod civ”. Se poate deduce ca temenul de 6 luni incepe sa se scurga de la data certificatului de mostenitor si deci tatal meu le poate opune mostenitorilor B neacceptarea in termen de 6 luni dat fiind faptul ca ei s-au adresat justitiei abia in februarie 2008 ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alt caz succesiune Ana Mocanu Ana Mocanu [b]X[/b] si [b]Y[/b] sunt casatoriti. Au impreuna doi copii (majori): [b]A[/b] si [b]B[/b]. Moare [b]X[/b]. Teoretic, mostenitori sunt: [b]Y[/b], [b]A[/b] si ... (vezi toată discuția)
Rol agricol (fiscal) la primarie dgmaster dgmaster Am rugamintea sa ma lamuriti in legatura cu caracterul rolului din registrul agricol al primariei. Faptul ca bunurile imobile sunt inscrise in registrul ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)