avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alt caz succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alt caz succesiune

X si Y sunt casatoriti. Au impreuna doi copii (majori): A si B.
Moare X. Teoretic, mostenitori sunt: Y, A si B.

Ce se intampla daca numai A merge la notar in termenul de 6 luni si da declaratie de acceptare a mostenirii, iar dupa 1 an de la decesul lui X se deschide procedura de dezbatere a succesiunii?
Y si B sunt considerati mostenitori sau straini de succesiune prin neacceptare?
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
Ana Mocanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana Mocanu , utilizator 09:58, 16 Mai 2011
Daca Y,X si B au fost legal citati de notar in termenul de 6 luni,si nu s-au prezentat sunt considerati straini de succesiune.Daca este vorba doar e declaratie de acceptare a mostenirii,toti ceilalti au calitatea de mostenitori,in continuare.La un an dupa decesul lui x,mostenitorii legali ai acestuia participa la succesiunea despre care facem vorbire.
andymaurul, utilizator
SUNT COSIDERATI MOSTENITORI IN CONTINUARE DEOARECE DOAR EXPRIMAREA NEACCEPTARII IN TERMEN DE 6 LUNI PUTEA SAI SCOATA DIN CALITATEA DE MOSTENITORI.
andymaurul a scris:

Daca Y,X si B au fost legal citati de notar in termenul de 6 luni,si nu s-au prezentat sunt considerati straini de succesiune.

X este defunctul.
In termenul de 6 luni de la decesul lui X nu a cerut nimeni deschiderea procedurii de dezbatere a succesiuni. Doar ca A, merge si da o declaratie de acceptare a mostenirii, fara ca Y si B sa stie.
Codul civil

Art. 700
Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
În cazul când moştenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul său, din motive de forţă majoră, instanţa judecătorească, la cererea moştenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data când a luat sfârşit împiedicarea.

Legea 36/1995

Art. 75
După ce constată că este legal sesizat, notarul public înregistrează cauza şi dispune citarea celor care au vocaţie la moştenire ....
Art. 78
Procedura succesorală se poate suspenda în următoarele cazuri:
a) au trecut 6 luni de la deschiderea succesiunii şi, deşi au fost legal citaţi, succesibilii nu s-au prezentat ori au abandonat procedura succesorală, fără a cere eliberarea certificatului de moştenitor şi există dovada că cel puţin unul dintre ei a acceptat moştenirea;

Vazand reglemetarile de mai sus, parerea mea este ca sunt considerati mostenitori.
ContSters193759, utilizator
succesiunea se considera deschisa prin decesul autorului lui A, B si Y..
Daca doar A a dat in termenul de 6 luni declaratie expresa de acceptare a mostenirii, B si Y trebuie sa faca dovada acceptarii tacite a mostenirii.. Nu e chiar asa de simplu..

Alte discuții în legătură

Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Succesiune naeprioroc naeprioroc Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat). Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)