Dupa 1990, mama si fratele ei au primit prin retrocedare terenul agricol predat de bunicul meu statului, iar titlul de proprietate s-a emis cu bunicul autor, iar mama si fratele ei mostenitori de drept. La decesul mamei si al fratelui ei, eu , respectiv varul meu, am facut succesiunea fiecare, la momentul respectiv, astfel incat avem trecut fiecare in actul sau de succesiune 1/2 din terenul agricol respectiv. S-a primit si schita terenului odata cu titlul de proprietate.
Eu as vrea sa ma separ de varul meu, ca sa pot vinde partea mea de teren. Doresc sa va intreb care este forma cea mai putin costisitoare si care sunt pasii de urmat in acest sens. Nu stiu daca termenul de "dezmembrare" este cel corect, dar asa mi-a spus un notar. Va multumesc.
buna ziua!
dezmembrarea presupune dezlipirea dintr-un lot mai mare a mai multor loturi mai mici, pe care copropietari veti fi tot dvs si varul.
paratjul presupene atribuirea fieceruia in deplina proprietate si posesie a unui lot/loturi.
depinde de ce apare si pe TP, daca sunt mai multe parcele, dupa cadastrarea si inatbularea lor se poate face direct actul de partaj.
daca este un sg lot, dezmembrare si apoi partaj.
1. daca exista intelegere intre dvs si varul dvs ., apelati la un cadastrist pt dezmembrarea terenului .
cu cadastrele de dezmembrare se merge la un notar si se face ulterior partaj voluntar. se intabuleaza.
2. daca nu cadeti la un acord cu varul dvs ., investiti instanta cu o actiune de iesire din indiviziune .
in ambele variante este obligatorie documentatia cadastrala de dezmembrare.
Va multumesc pt raspuns. Iar dpv financiar, lasand la o parte cadastrul, care trebuie rezolvat in ambele variante, puteti sa-mi spuneti care varianta ar fi mai ieftina? notar sau instanta ?