Bună ziua.
Vreau să vă întreb pentru o persoană cu handicap accentuat, care nu are acces la internet;
Are succesiunea făcută la notariat după ambii părinți în care s-a stabilit cota parte pentru toți moștenitorii, dar fără să se facă și ieșirea din indiviziune. Această persoană vrea să-și doneze cota parte unei persoane străine de familie, de moștenitori.
Întrebările sînt:
1. Își poate dona cota parte ???
2. Poate cere o sumă de întreținere donatorului și cum trebuie procedat ???
3. Ca să facă ieșirea din indiviziune trebuie proces și cam cît ar costa ???
4. În acest caz mai are nevoie de avocat ???
5. Fiind persoană cu handicap accentuat, poate beneficia de scutiri la taxe și care sînt acelea, la plata avocatului ???
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Da
2. Daca e donatie, e cu titlu gratuit. Legal, nu se poate percepe nicio suma. Daca se doreste intretinere efectiva sau plata lunara a unei sume de bani, se incheie un contract de intretinere sau de renta viagera.
3. Daca mostenitorii se inteleg, pot incheia partajul la notar. Daca exista divergente, pe cale judecatoreasca. Costurile depind de bunul/bunurile pe care le impart.
4. La notar, nu are nevoie. La instanta, da.
5. Intrebati avocatul.
Revin cu noi informații pentru a primi un răspuns cît mai complet.
Pesoana respectivă locuiește în casa părintească, iar ceilalți moștenitori fiecare la casa lui. Cheltuielie cu întreținerea locuinței le suportă doar ea, ceilalți neparticipînd la cheltuieli, sau întreținerea a tot ceea ce cuprinde moștenirea, dorind doar să vîndă, ba mai mult, ceilalți nu doresc să facă partajul.
Ea, fiind cu handicap accentuat, nu are unde să meargă în cazul vînzării, iar ce ar obține prin vînzare nu i-ar ajunge să-și cumpere altă locuință. De aceea vrea să doneze și să le facă o ”surpriză” celorlați moșteniori.
În această situație ce este mai bine să facă ???
Mulțumesc anticipat.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Si cu ce rezolva donatia aceasta situatie? Ca de locuit, tot nu va avea unde.
Un contract de donatie poate incheia oricand, insa ceea ce caracterizeaza donatia este faptul ca e o liberalitate.
Mai pe romaneste: dai de pomana, cadou, gratis.
Daca are incredere in persoana respectiva, este foarte bine. Insa fiind o donatie nu va mai putea sa pretinda altceva material (bani, ingrijire etc). Doneaza, dobanditorul ramane in indiviziune cu ceilalti mostenitori si atat.
Daca doreste sa beneficieze de ceva, dupa cum am spus mai sus, ar trebui sa isi transmita cota printr-un altfel de contract (de vanzare/de intretinere/de renta viagera etc).
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ar trebui sa se gandeasca la ceea ce doreste de fapt. Din ce inteleg, e mai mult in situatia de a-si satisface un orgoliu vizavi de ceilalti.
Daca doreste sa ramana in casa (pentru ca tot suporta cheltuielile), lucrurile s-ar rezolva foarte simplu printr-un partaj judiciar.
Contacteaza un avocat si ii actioneaza pe ceilalti in instanta, solicitand iesirea din indiviziune si atribuirea integrala a imobilului in lotul sau.
Donatie teren
sonia64
Matusa mea pe care o am in intretinere doreste sa imi faca un act de donatie pe cota ei de teren de 1/4, ce ii revine din titlul de proprietate unde sunt 4 ... (vezi toată discuția)