Gradatile ptr posturile de bibliotecar sunt stabilite prin ordonanta guvernului care stabileste salariile pentru personalul bugetar. Nu sunt defalcate pe judete aceste gradatii. Debutantii sunt persoane care au absolvit studii superioare si debuteaza in profesia in care au studiat. Perioada de debut constituie in sine o perioada de proba pentru absolventi.
E vorba de ORDONANŢa Nr. 10 din 30 ianuarie 2008
privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 79 din 1 februarie 2008
ANEXA 4/2b (la 01.04.2008 şi la 01.10.2008)
CULTURÃ
UNITÃŢI DE CULTURÃ
III. Salarii de bază pentru funcţiile de specialitate din muzee şi biblioteci
Funcţii de execuţie
lei
________________________________________________________________________________
Nr. Funcţia Nivelul Salariul Salariul
crt. studiilor de bază de bază
__________________________
aprilie octombrie
__________________________
minim maxim minim maxim
________________________________________________________________________________
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Muzeograf, restaurator, conservator,
bibliograf, bibliotecar, arheolog,
arhitect; S
gradul IA 564 1.328 596 1.402
gradul I 554 914 585 965
gradul II 544 831 574 877
debutant 540 - 563 -
ART. 7
(1) Promovarea personalului contractual în anul 2008, în condiţiile legii, se poate face numai pe un post vacant de natura celui pe care urmează să fie promovată persoana, cu excepţia persoanelor încadrate pe posturi unice, prevăzute în statul de funcţii, cu încadrarea în nivelul alocaţiilor bugetare aprobate pentru cheltuielile cu salariile.
(2) Promovarea în condiţiile legii a persoanelor încadrate pe funcţia de debutant, a persoanelor încadrate pe posturi unice prevăzute la alin. (1), precum şi a celor care au absolvit studii de nivel superior într-un domeniu care să cuprindă activitatea respectivă se face prin transformarea postului pe care acestea sunt încadrate într-un post de nivel superior.
Pe de alta parte, gasiti in Codul muncii urmatorul text referitor la debutanti:
ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(4^1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Daca nu considera debutantul grad profesional, atunci cum il considera?
..... promovarea personalului contractual are loc din gradul debutant in gradul asistent, dupa cel mult 6 luni, atat pentru cei incadrati pe functii ce necesita studii superioare, cat si medii..... :)