Buna ziua,
In urma unui accident rutier, am de platit la societatea de asigurari app. 35000 euro, reprezentand despagubirile acordate familiei victimei.
Dupa un an de la terminarea procesului mi-a venit de la aceasta societate o nota de chemare la conciliere. Avocatul m-a sfatuit sa ma inteleg cu ei deoarece in instanta nu ar scoate prea multe. Astfel am facut un contract cu societatea de asigurari prin care ma oblig sa le platesc lunar suma de 300 de lei, dintr-un salariu de 1000. Intre timp am fost in strainatate si am reusit sa adun ceva bani. Intrebari :
- cum ma sfatuiti sa tin acesti bani, sa am siguranta ca nu se pune poprire pe cont din partea societatii de asigurari, banii reprezentand un viitor si o educatie pentru cei 2 copii;
- urmeaza sa primesc o mostenire, reprezentand o casa si cateva parcele de teren; cum ma sfatuiti sa fac sa am siguranta ca nu ma trezesc fara aceasta mostenire?
- exista posibilitatea de a incheia un contract cu societatea de asigurari prin care ei sa se oblige ca atat timp cat se plateste lunar suma sa nu inainteze nici o actiune in instanta?
- reprezentantul casei de asigurari zicea ca, daca nu reusesc sa platesc tot in decursul vietii mele va ramane mostenire aceasta datorie. Este adevarat ? Eu am 2 copii; cui ramane mostenire ?
Pe scurt , vreau sa platesc aceasta suma, dar nu pot ramane in strada, as vrea sa am o siguranta cat de cat.
As avea o gramada de intrebari, acestea fiind insa cele mai importanate.
Va multumesc !
Daca nu intarziati cu plata sumei de 300 de lei, si in conventia de plata incheiata cu societatea de asigurari nu se prevede ca in situatia in care veniturile se schimba societatea este indreptatita sa va solicite o suma mai mare sau chiar toata suma, nu au de ce sa treaca la executarea silita. Intr-adevar copii vor prelua datoria daca nu o achitati pana la data decesului, impartindu-se proportional, adica jumatate, jumatate. Puteti sa va sfatuiti copii sa accepte mostenirea sub beneficiu de inventar, asta presupune ca intai se vor achita datoriile si apoi, daca in patrimoniu mai ramane ceva, doar acele bunuri se vor imparti intre copii.
Actul pe care l-am facut se numeste angajament de plata, prin care ma oblig sa platesc acea suma in rate lunare pana la achitarea integrala inclusiv cu dobanda, care nu stiu cum se calculeaza. Nu exista nici o semnatura din partea societatii de asigurari, exista insa un numar de inregistrare. Nu se mentioneaza ca societatea poate sa ceara o suma mai mare. Ce reprezinta acest act si ce ma sfatuiti ? Este adevarat ca am semnat acest act la sfaturile mai multor persoane ce lucreaza in acest domeniu, dar nici unul nu imi recomanda sa trec pe numele meu mostenirea precum nici deschiderea unui cont la banca. Dvs. ce ma sfatuiti ?
Actul reprezinta exact ceeace ati inteles: plata in rate a datoriei.Dobanda vi-se calculeaza pentru restul de achitat, la care se aplica dobanda bancara a asiguratorului.Aceste precizari solicitati-le asiguratorului, care poate sa va faca si un grafic lunar de rambursare, in care sa se evidentieze componenta celor 300 lei.