avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tevile de caldura de la subsol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tevile de caldura de la subsol

Suntem 12 apartamente cu centrale termice pe gaz si 4 apartamente cu incalzire de la CET.Nu exista repartitoare de caldura dar avem la subsol gigacalorimetru.
Administratora a afisat o lista cu plata caldurii pentru tevile care trec pe la subsol cu sume chiar penibile. Care este regula in acest caz?
Cum platim cai cu centrale termice si cum platesc cei racordati la CET?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:24, 30 Ianuarie 2012
Art. 44. (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună - astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţade; acoperiş şi altele asemenea conform prevederilor din acordul de asociere, personalul angajat sau contractat al asociaţiei (salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.); indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese (preşedinte, membri comitet executiv, comisia de cenzori); prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari în condiţiile stabilite de comun acord.

Art. 45. – Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.

H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008

Procentul de cota indiviza se stabileste Adunarea Generala si revine fiecarui apartament in functie de suprafata .Intrebati presedintele care este procentul pentru parti comune la incalzire ca sa va dati seama cum este calculat .
Trebuie stabilit un procent din factura pentru spatiile comune,impartit pe cota parte indiviza la toti locatarii,iar ce ramane,la cei racordati la CET in functie de suprafata apartamentului.
Iata ca se ajunge si la situatia in care unul o sa fie bransat la sistemul centrala si restul debransati.
Incercati sa vorbiti cu ceilati 4 si explicati-le ca in curand o sa fie si ei in aceeasi situatie.
Daca nu inteleg atunci spuneti-le ca atunci cind se vor debransa toti o sa va bransati dv la sitemul central si ei toti sa platesca pentru dv.

Daca nu reusiti incercati si spuneti-le ca veti face adunare generala si supuneti la vot debransarea totala a imobilului intrucat sunteti majoritari.
Daca nu sunt de acord sa plateasca doar ei caldura comuna atunci faceti adunarea generala si debransati si imobilul complet de la sistemul CET cum au facut si alti locatari pe aici.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
w_v_w_v, utilizator
Banuiesc ca sunteti organizati in as. proprietari!
In acest caz, avand in vedere ca numai 4 ap. sunt bransate la CET, nici chiar daca repartizarea costurilor cu incalzirea prop. bransati la CET s-ar face cu repartitoare de costuri - ar iesi o mare bascalie, adica orice fel de repartizare ar face cineva, iese o aiureala.
Daca in bloc nu sunt montate repartitoare de costuri, pentru partile comune se pot face repartizari de costuri cu incalzirea si prop. cu CT, intr-un procent stabilit/hotarat in AG a proprietarilor. Aveti aceasta hotarare?
Practic pentru a fi cat mai aproape de adevar, trebuiesc facute niste calcule privind intreaga sSET (suprafata echivalenta termic) din imobil (apartamente, subsol, holuri, casa scarii, tevi interioare - daca sistemul de incalzire este cu distributie verticala). Se face un raport intre aceste suprafete, iar in AG se hotaraste ca xx % din total SET reprezinta incalzire pentru spatii comune. Se ajunge la factura si de aici mai este un pas pana la o repartizare a costurilor cu incalzirea, dar sa aiba o baza reala - adica sa nu fie niste repartizari penibile...
Incercati sa determinati prop. celor 4 ap. sa intre in rand cu lumea (sa-si monteze CT) si atunci o sa scapati de complicatii.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)