avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... instituire curatela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

instituire curatela

doresc sa institui curatela pentru mama mea care este bolnava cronic nedeplasabila. ce demersuri trebuie sa intreprind ? am nevoie de un avocat ?
Cel mai recent răspuns: lani , utilizator 13:58, 30 Ianuarie 2012
Trebuie sa va adresati instantei de tutela de la domiciliul mamei dvs.
INstitutia curatelei este in prezent reglem,entata de art 178-186 din Noul Cod civil.
Din cele relatate intelg ca este vorba despre curatela persoanei capabile din punct de vedere psihic, insa care nu se poate ingriji de interesele sale. Astfel,conform art. 187 NCC,

(1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor sau a celor prevazuti la art. 111.
(2) Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.
(3) Numirea curatorului se face de instanta de tutela, cu acordul celui desemnat, printr-o incheiere care se comunica in scris curatorului si se afiseaza la sediul instantei de tutela, precum si la primaria de la domiciliul celui reprezentat.

va multumesc pentru raspuns dar mai am citeva intrebari si precizari:
mama mea are diagnosticul de sindrom de lacunarism cerebral, in esenta nu poate vorbi deci nu isi poate da nici consimtamantul. domiciliul este in Medias dar are domiciliul flotant in cluj. unde se depune actiunea ?
Depuneti cererea la locul unde trebuie luata masura( art. 179 , alin. 1 lit. b).
Art. 182 , alin. 2 din Nul Cod civil prevede ca :
,, Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat..
va multumesc pentru informatiile furnizate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare parinte. GermanAlex GermanAlex Exista urmatoarea situatie. parinte in varsta de aprox 80 ani. Nu mai iese din casa, nu isi mai aminteste multe lucruri, Mereu e nevoie de procuri pentru ... (vezi toată discuția)
Instituirea curatelei diana4deedee diana4deedee As avea nevoie de un pic de ajutor. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a institui curatela asupra unei persoane? (vezi toată discuția)
Curatela dona6509 dona6509 Care este temeiul juridic al instituirii curatelei pentru o persoană in vârstă, cu certificat de handicap grav( demenţă alzhaimer) ? (vezi toată discuția)