Intrebare simpla si sper clara.La 52 ani, in anul 2008 am iesit la pensie, beneficiind de gr.I .Dupa un timp m-am angajat cu carte de munca la privat . Pot depune actele necesare din cind in cind pentru recalculare(sa zicem ca voi lucra inca 10 ani ,iar din doi ani in doi ani depun actele) se poate sau nu
Puteti solicita oricand recalcularea pensiei, daca realizati noi stagii de cotizare, conform Art. 107 Legea 263/2010. Nu lasati sa treaca doi ani, puteti cere recalcularea mai devreme.
Depinde cum interpretam "realizarea stagiului".
Argumentul la raspusul meu este acela ca, stagiul de cotizare se realizeaza in perioada pentru care datoreaza contributie, de la angajare si pana la incetarea activitatii. Altfel spus stagiul lui este in derulare nu realizat.
Art.107 alin. 4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii.
Legea 263/2010
Art.3.lit p),,stagiu de cotizare — perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii". Nu cred ca exista vreo prevedere in lege potrivit careia recalcularea, in cazul unui pensionar care a obtinut pensie pentru limita de varsta si care a realizat stagii de cotizare dupa pensionare, sa se ceara dupa vreun termen anume.
HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
ART. 134
(1) Pensia poate fi recalculatã, la cerere, prin adãugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Pensia pentru limitã de vârstã poate fi recalculatã, la cerere, prin adãugarea stagiilor de cotizare realizate dupã data înscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limitã de vârstã, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrãrii în vigoare a legii, se utilizeazã stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.
(4) La recalcularea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale în condiţiile alin. (1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrãrii în vigoare a legii, se calculeazã punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adãugate potrivit legii şi se menţine procentul de diminuare, luat în calcul la stabilirea pensiei anticipate parţiale.
(5) La recalcularea pensiilor de invaliditate în condiţiile alin. (1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrãrii în vigoare a legii, se calculeazã punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adãugate potrivit legii, iar punctajul aferent stagiului potenţial se determinã cu respectarea condiţiilor şi modalitãţii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.
(6) Pensia poate fi recalculatã, la cerere, în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de naturã a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia.
(7) Drepturile recalculate potrivit alin. (1)-(6) se acordã începând cu luna urmãtoare celei în care a fost înregistratã solicitarea.