cermak gruianu a scris:
Pe calea partajului, X poate dovedi ca terenul desi achizitionat anterior casatoriei pe numele lui Y este de fapt bun comun deoarece in cota de 1/2 ( sau alta cota, depinde de contributia lui X la dobandirea bunului) a contribuit si X la dobandirea lui.Atentie, cel care contesta calitatea de bun comun, trebuie sa timbreze la valoarea contestata a bunului!
Daca exista dovezi care sa dovedeasca contributia lui X la dobandirea bunului precum si ca X convietuia cu Y in acea perioada, (martori, inscrisuri, extrase de cont, etc.) iar X le depune in instanta, cu siguranta X are sansa ca instanta sa constate ca bunul este comun.
Nu are importanta ca bunul este prezumat a fi propriu, daca se dovedeste contrariul pe calea partajului.
In spete similare, anumite instante au dat castig de cauza partii ipotetice X.
Av. Gruianu Iuliana (Cermak)
Nu putem vorbi în acest caz despre
bun comun. Poate, cel mult, despre coproprietate, dar, şi în acest caz, absolut îndoielnică, în lipsa consimţămîntului expres al concubinului, dat în cuprinsul contractului de dobîndire în calitate de cumpărător în cotă parte.
Aşa că rămîne doar de a discuta despre un drept de creanţă, şi acesta sub rezerva prescrierii dreptului la acţiune (ţinînd seama inclusiv de suspendarea cursului prescripţiei între soţi pe durata căsătoriei acestora) şi sub rezerva dovedirii participării cu o sumă de bani la cumpărarea terenului.
Liviu S.Bordaş