avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CONCUBINAJ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CONCUBINAJ

stie cineva ce lege stabileste situatia juridica a bunurilor in cazul relatiei de concubinaj? Ma refer atat la bunuri obtinute in perioada concubinajului cat si cele detinute anterior.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dana , utilizator 10:35, 30 Decembrie 2008
acest subiect a mai fost dezbatut. cititi cu atentie forumul
Nu există, în legislaţia românească, o lege care să reglementeze regimul bunurilor dobîndite în timpul concubinajului. Acestor bunuri li se aplică regimul de drept comun. Bunurile vor fi dobîndite fie în proprietate exclusivă, fie în coproprietate pe cote părţi, conform voinţei concubinilor, neexistînd un regim precum cel stabilit de Codul familiei pentru bunurile dobîndite de soţi în timpul căsătoriei.

Liviu S.Bordaş
Legislatia din Romania nu recunoaste concubinajul ca forma de convietuire, neexistand un semn de egalitate intre concubinaj si casatoria incheiata legal. Astfel, prezumtia de comunitate instituita de art. 30 Codul Familiei ("bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor") in favoarea sotilor nu functioneaza si in cazul concubinilor, bunurile dobandite in timpul concubinajului devenind proprietatea fiecaruia dintre concubini potrivit contributiei aduse la achizitionarea lor. Bunurile acumulate de acestia devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare.
Asadar, in cazul unei eventuale despartiri, va trebui ca persoana interesata sa dovedeasca cu acte si martori tot ceea ce pretinde.
va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concubinajul cab av PIRSAN  SILVIA cab av PIRSAN SILVIA tot se vorbeste despre faptul ca in cazul in care convietuiesti cu cineva minim 5 ani,bunurile achizitionate pot fi considerate ca bunuri comune,indiferent pe ... (vezi toată discuția)
Concubinaj-are drepturi??? cris_1 cris_1 Suntem doi frati, tatal nostru traieste in concubinaj cu o femeie de aproape 13 ani, ea are un copil din alta relatie...as vrea sa stiu daca are drepturile ... (vezi toată discuția)
Concubinaj mariaburete mariaburete DACA SE CONVIETUIESTE IN CONCUBINAJ ,5 ANI DE ZILE ,CARE SANT DREPTURILE PARTILOR IN CAZ DE DESPARTIRE? VA MULTUMESC! (vezi toată discuția)