avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... DESPRE NOUA DECL. 205
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

DESPRE NOUA DECL. 205

#-oBUNA ZIUA, va rog daca puteti sa explice cineva la aceast nou tip de decl.205 care oarecum seamana cu decl.112 cum sau ce trebuie sa fac ca sa pot trece asa cum treceam si in anii trecuti mai multe persoane, adica pe cei care lucreaza in asoc de prop. si primesc salarii si platesc desigur taze si impozite.
am incercat ca la decl.112 sa apas pe acel "+" din dreapta jos in speranta ca mai adauga un camp in care sa pot trece o alta persoana dar nu a fost asa.
trebuie sa depunem ptr. fiecare salariat cate o decl.205??? si apoi pe ce fel de format electronic trebuie sa o copiem pe disketa sa cd???.
multumesc
O zi buna tuturor=D>
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:04, 2 Februarie 2012
O sa-mi raspund eu , deoarece am complectat0o deja dar nu stiu daca este bine, spre deosebire de ceilalti ani este oarecum diferita, la listare nu mai apare cu numele prsoanelor care le-am trecut in lista ci doar cu CNP-urile si nu stiu daca trebuie sa o trec pe disketa sau cd..o sa merg la anaf si o sa aflu....
Decl. 205 se completeaza pentru perioada (cel mult un an) in care ati avut si pentru persoanele carora le-ati intocmit conventii civile, astfel:

- sectiunea I - datele de identificare ale angajatorului;
- sectiunea II - se completeaza doar numele celui care face declaratia, tabelul de mai sus de aceste date se completeaza automat, prin programul inteligent din spatele formularului insumandu-se toate datele din sectiunea IV.
- sectiunea III - se bifeaza felul venitului, in cazul asociatiilor se bifeaza 06.
- sectiunea IV - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, venitul si impozitul ca total pe toata perioada cat a avut conventie civila;
- Se alege calcul automat al impozitului;
- se bifeaza impozit final daca s-a aplicat 16%, sau nu se bifeaza daca s-a aplicat 10%
- numele si prenumele, CNP-ul, castig = venitul brut, pierdere = nu se completeaza, baza de impozitare = suma la care se calculeaza impozitul dupa ce s-au scazut eventualele contributii si deduceri.
- se completeaza automat impozitul;
- se verifica cu statele de plata sa va iasa impozitul platit de-a lungul perioadei respective cu totalul calculat aici, in formular. Se ajusteaza venitul brut in cazul ca nu iese "la fix".
- pentru un alt beneficiar de venit se apasa butonul "+" din dreapta celui deja completat.

La sfarsit se apasa butonul "validare" prin care se verifica, dar se constituie si fisierul cu extensia ".txt" pe care il salvati pe un stick, pe un CD sau chiar pe desktop - sa-l aveti la indemana - pentru ca acesta pus pe suport magnetic il prezentati la ANAF impreuna cu prima pagina listata pe hartie (dublu exemplar).

O data cu validarea "se incuie" si formularul. Pentru corectare ulterioara, se deblocheaza - butonul Deblocare -, se corecteaza, se valideaza din nou, se copiaza fisierul text din nou peste cel creat anterior. Eventual se listeaza prima pagina, daca corectiile au fost facute pe aceasta.
Uf! :dance:
Pai de ce s-au mai strofocat baietii cu un asa program stufos, daca tot au zis ca anul acesta este ultimul, adica nu se mai depune aceasta declaratie?
Puteau sa-l lase pe cel vechi, dar daca guvernul are bani, de ce sa nu-i cheltuie?

Multumim @elga50. Inca nu am descarcat aceasta versiune, dar cred ca saptamana aceasta o voi intocmi si eu, nu de alta dar mai ajut vre-o 4 asociatii cu toate declaratiile pe care ni le cer stimabilii.
Nu e chiar asa de stufos si, pentru un programator care stie sa foloseasca Adobe e o aplicatie usor de facut. Sincera sa fiu mi-as dori si eu sa stiu sa fac asemenea formulare inteligente. Cate chestii nu mi-as rezolva cu ele!!!?!
In fine!
De depus, 205 se va depune in continuare, cel putin eu asa stiu, pentru ca priveste veniturile realizate din alte surse decat salariul sau similare salariului, adica, in cazul nostru, conventiile civile si declaratii pe decl.100 ...si cat vor exista acestea va exista si formularul 205.

Ce stiti dv. ca nu se vor mai depune sunt fisele fiscale ale fiecarui angajat, asta incepand cu cele pentru anul 2012, deci anul acesta aceste fise fiscale, referitoare la anul 2011 se depun inca, adica formularul 210 privitor la veniturile din salarii si similare (cum ar fi contractele de mandat)

Desi am avut cuvinte de lauda la un moment dat pentru sistemul informatic al ANAF, totusi mai au foaaaaarte mult de lucru pentru a implementa toate declaratiile si formularele, pentru a crea o baza de date cu adevarat performanta si usor de folosit de catre contribuabili.
Inca este foarte multa lume in sectiile financiare, cozile nu s-au micsorat foarte mult, desi decl.112 a rezolvat o multime de probleme.

Sper sa mai apuc ziua cand ma voi uita in contul meu personal sau al asociatiilor pe care le am la fisc asa cum o fac in contul bancar, sa pot sa-mi fac toate declaratiile si toate platile online, fara sa mai dau cu ochii de "acriturile" de la fisc.

Ei au multa evaziune fiscala si din aceasta cauza, ca oamenilor le e lehamite sa ajunga in sediile fiscului, sa stea la cozi, sa suporte aroganta si nervii functionarilor de-acolo si in final, de multe ori sa constate ca le mai trebuie nu stiu ce dracie..... Cati bani nu s-ar strange daca toate energiile fiscului s-ar concentra pe evazionistii de meserie, iar pe oamenii cumsecade si buni contribuabili nu i-ar mai chinui cu birocratia asta infecta!

Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
elga50, moderator
Asa este doamna, ma gandeam la 210 - fisele fiscale. In rest aveti dreptate, este mult pana departe si toata "bataia"este pe cei mici. Cu cei mari sunt alte probleme pe care le mai aflam de la massmedia, atunci cand mai da dihonia intre barosani. Atunci afli ca cutare miliardar din urbe se cinsteste cu cumartul sau, mare guster pe la ANAF. Ala se jura pe toti sfintii ca nu a fost la beut cu evazionistul, insa baietii spun asa: uite colea poza neicusorule!
Ursul trece, cainii latra... Si nu-i vorba de cati-va lei, ci de cifre cu multe zero-uri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 205 - noua forma a aparut! elga50 elga50 [b]Pentru administratori[/b] A aparut noua forma a[b] declaratiei 205[/b] unde se descriu si centralizeaza toate formele de contracte. (Nu se mai depun ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online! ContSters166949 ContSters166949 Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Declaratia 112 elenadove elenadove buna ziua, avem 2 contracte de mandat pentru presedinte si cenzor si pt acestea depun decl 112. Am fost notificati de adm financiara ca nu am depus decl ... (vezi toată discuția)