avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire cu intrebari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire cu intrebari

Parintii sotiei au decedat unul in anul 2000 si altul in anul 2010.Are 2 copii dintre care unul statea cu ei in casa,dar de o moraliate ce lasa mult de dorit.

Pentru ambii parinti eu si sotia am suportat toate cheltuielile ,am administrat trerenurile extravilane.Avem probe cu inscrisuri si martori.

Fiica care statea cu ei in casa nu a facut nimic,nu a venit nici la pomeniri a dracuit totul nu o interesa de boala parintilor care statea mai mult prin spital.Cat a stat in casa nu a platit impozit,nu a facut nimic a lasat sa se degradeze treptat totul.A acumulat datorii.Nu a facut niciun act de acceptare din 2000 pentru parintele decedat atunci si nici pentru cel decedat in 2010.

Am deschis procedura de partaj intrucat sotia nu se poate intelege si a facut numai strcaciuni,a astupat fantanasi a lasat imobilul fara sursa de apa,a distrus instalatia de nergie electrica , nu a platit energia si a dus la rezilierea contractului....etc. Se cearta cu vecinii,are amenzi pentru tulburarea linistii publice.
Nu vrea sa o lase pe sotie sa intre in casa ,i-a invuiat usile a vrut sa o bata .
SE poate cere practic inlaturarea lui de la mostenire avand in vedere ca nu a facut nimic pentru a accepta acasta mostenire in acesti ani?

Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 09:28, 1 Februarie 2012
Din pacate nu p puteti inlatura de la mostenire. Chiar daca nu a facut o acceptare expresa se poate considera ca a acceptat tacit mostenirea atata timp cat locuieste in acea casa. Puteti sa va folositi insa de toate dovezile exemplificate mai sus pentru a solicita atribuirea in intregime in natura a imobilului, cu plata unei sulte catre aceasta mostenitoare.
1) faptul ca a locuit si locuieste in casa parintilor, reprezinta o acceptare tacita a mostenirii, a considerat ca e dreptul ei;
2) inlaturarea de la mostenire (decaderea din dreptul de mostenitor) se face doar de instanta de judecata pentru motive temeinice, ex. mostenitorul a fost condamnat pentru tentativa de omor asupra autorului sau.
3) sotia poate intra in casa fie daca ii da voi posesorul de fapt al imobilului, fie prin hotarare judecatoreasca.
4) cheltuielile de inmormantare nu au relevanta in stabilirea cotelor succesorale, e pomana dumneavoastra;
5) ce intelegeti ca ati administrat terenurile extravilane? le-ati dat in arenda, ati obtinut profit, nu e relevant la stabilirea cotelor succesorale, demonstreaza doar ca dumneavoastra ati acceptat mostenirea, la fel cum a acceptat-o cumnata prin "administrarea locuintei"
Da, puteti cere in instanta sa se constate ca sora este straina de succesiune.


1) faptul ca a locuit si locuieste in casa parintilor, reprezinta o acceptare tacita a mostenirii, a considerat ca e dreptul ei;
2) inlaturarea de la mostenire (decaderea din dreptul de mostenitor) se face doar de instanta de judecata pentru motive temeinice, ex. mostenitorul a fost condamnat pentru tentativa de omor asupra autorului sau.


Simplul fapt ca a locuit in casa nu reprezinta acceptare tacita a mostenirii.

(3) Actele de conservare, supraveghere și de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul și-a însușit prin ele calitatea de moștenitor
(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moștenirii.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
se poate cere insa aceasta nu inseamna ca vi se va si admite cererea...pentru dezbaterea unei astfel de succesiuni, "cu scantei", trebuie sa deschideti o actiune in justitie, notarul public nu v-o va face. Si inca ceva, trebuie sa dovediti cu probe ca aceea persoana nu s-a interesat de mostenire si ca nu a acceptat-o, altfel nu reusiti, deoarece se considera a fi o acceptare tacita.
sa fim seriosi, cum nu a acceptat mostenirea (chiar daca a administrat-o prost), atat timp cat e a locuit si locuieste efectiv in casa parinteasca?
Faptul ca la politie declara ca are domiciliul la adresa imobilului ce face parte din mostenire nu are relevanta? Faptul ca ea are rol fiscal deschis la adresa de domiciliu, adresa imobilului in discutie nu e relevant? Adica vorbim de uzucapiune de 30 de ani, ce poate fi invocata de posesorul fara titlu si nu vorbim de o acceptare tacita a unei mosteniri atat timp cat mostenitorul are posesia imobilului?
Da puteti cere multe, ideea este daca ceea ce solicitati va va fi si admis, asa cum bine a mentionat si eu.ro.lex.

Alte discuții în legătură

Drept succesoral georgeion georgeion Sotia are drept de succesiune asupera mostenirii din partea sotului decedat in conditiile in care la sotul nu a avut deschisa succesiunea dupa parintii ... (vezi toată discuția)
Excluderea de la masa succesorala virtual72001 virtual72001 Dupa moartea ambilor parinti am deschis succesiune.Dupa moartea primului parinte niciunul din frati si nici parintele in viata nu a deschis succesiune.In ... (vezi toată discuția)
Mostenire MCMonica MCMonica Buna ziua. As dori sa stiu in cat timp daca nu se realizeaza o succesiune de la deces bunul trece in proprietatea statului ,daca trece?( asta in cazul in care ... (vezi toată discuția)