avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Excluderea de la masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Excluderea de la masa succesorala

Dupa moartea ambilor parinti am deschis succesiune.Dupa moartea primului parinte niciunul din frati si nici parintele in viata nu a deschis succesiune.In imobilul in care a locuit parintele decedat au continuat sa locuiasca ca si pana atunci unul din frati cu sotia si un copil si parintele in viata.La moartea celui de al doilea parinte mi-am manifestat la notar dorinta de a participa la succesiune.Fratele nu a dorit sa ne intelegem desi i-am facut oferta scrisa.In instanta mi s-a cerut sa fac dovada ca am acceptat tacit mostenirea dupa primul parinte decedat.Evident ca eu nu puteam sa iau ceva din casa atata timp cat traia celalalt parinte.Am depus acte si marturii ca am ingrijit parintele intai decedat in spital unde suferise doua interventii chirurgicale si cheltuieli de inmormantare si parastase.Am depus o hotarare a unei prefecturi care mi-a atribuit recunoasterea dreptului de acordare despagubiri banesti prin aplicarea legii 290/2003 in calitate de mostenitori.Cu toate astea am fost exclusa de la partea de mostenire din partea acestui parinte ea fiindu-i atribuita fratelui fara ca acesta sa faca alta dovada in afara faptului ca a continuat sa locuiasca in apartament ca si pana la deces.In acelasi apartament am locuit si eu pana la casatorie mai mult fiind salariat am contribuit la cheltuielile curente si de intretinere,perioada in care fratele meu era minor.
Actiunea de partaj judiciar continua pentru mostenirea dupa cel de al doilea parinte decedat.In opinia mea oricare va fi rezultatul el va fi viciat de aceasta decizie a instantei.Gresesc? Cum ar trebui sa actionez in continuare?
Cel mai recent răspuns: integrity , utilizator 15:04, 19 Ianuarie 2014
nu sunt specialist deci, luati cu rezerva ce spun: nu aveati dreptul sa mosteniti dupa primul parinte decedat, intrucat nu ati acceptat mostenirea in termenul legal - ceea ce ati facut pentru parinte nu inseamna acceptarea mostenirii. Fratele nu trebuia sa faca alta dovada; este mult prea suficient faptul ca s-a folosit de bunurile defunctului, ca sa aiba dreptul, pentru ca a acceptat tacit.
Daca inainte de casatorie ati contribuit la cheltuieli curente si de intretinere, n-are nicio relevanta, pentru ca ati locuit acolo si era firesc sa contribuiti, nu?
Imparteala mostenirii dupa primul parinte este una, iar dupa al doilea parinte este alta; inteleg ca va referiti la decizia instantei cu privire la mostenirea dupa primul parinte.
Daca dupa al doilea parinte ati acceptat-o si ati facut acesta dovada, aveti dreptul.
Trebuia sa contactati un specialist dupa primul deces (nu ati precizat cand au decedat, nu ati precizat al cui era imobilul sau in ce parti le apartinea).
Sper sa va sfatuiasca un specialist de pe forum. Daca nu sunt suficiente date sa va ajute cineva de aici, cereri o consultatie unui avocat specializat in mosteniri, sau angajati-l (daca partea dv merita efortul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in urma renuntarii tacite mihaelamihaela1234 mihaelamihaela1234 Bunicul meu a avut 15ha teren extravilan, o casa(in care a locuit cu tata) si 7 copii. In 1958 terenul a fost preluat in CAP iar in 1981 bunicii au decedat.In ... (vezi toată discuția)
Dupa 6 luni de la decesul mamei, mai am dreptul la succesiune? traista traista buna ziua, anul trecut in luna august 2010, mama mea a decedat, tatal fiind decedat de 14 ani. mai am un frate care a locuit in ultimii 8 ani cu mama , in ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu intrebari leusan leusan Parintii sotiei au decedat unul in anul 2000 si altul in anul 2010.Are 2 copii dintre care unul statea cu ei in casa,dar de o moraliate ce lasa mult de ... (vezi toată discuția)