avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dupa 6 luni de la decesul mamei, mai am dreptul la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dupa 6 luni de la decesul mamei, mai am dreptul la succesiune?

buna ziua,
anul trecut in luna august 2010, mama mea a decedat, tatal fiind decedat de 14 ani. mai am un frate care a locuit in ultimii 8 ani cu mama , in acelasi apartament, si continua sa locuiasca acolo, precizez ca sunt plecat din tara de 8 ani si acum sunt cetatean al unei alte tari.

cum trebuie sa pocedez ptr succesiune ?,nu este prea tarziu ptr mine ca sa fiu acceptat la masa sucesorala? multumesc mult

Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 21:59, 15 Mai 2011
Ai fost la inmormantarea mamei ? La parastase, pomeniri, etc, ai fost ? Despre cele cuvenite mamei te intreb .
Nu trebuie sa fiti acceptat la masa succesorala. Veti mosteni impreuna cu fratele dvs., fiecare cu o cota de 1/2. Procedura succesorala se deschide la cabinetul notarial de la ultimul domiciliu al defunctei. Daca nici dupa tatal dvs. nu ati facut succesiunea atunci se va deschide mai intai succesiunea dupa dumnealui apoi cea dupa mama. Nu conteaza ca au trecut mai mult de 6 luni, dar o sa aveti niste costuri la notar. Fratele nu putea sa dezbata succesiunea fara ca si dvs. sa fiti convocat intrucat altfel certificatul de mostenitor ar fi fost nul (dvs. nefiind renuntator). Puteti deschide si dvs. procedura succesorala, nu trebuie sa asteptati ca celalalt comostenitor sa faca asta. Daca la notar nu va intelegeti cu fratele asupra modului de impartire a bunurilor cuprinse in masa succesorala notarul va suspenda procedura si va va indruma catre instanta.
Nu este nici o problema ca au trecut cele 6 luni, dvs va mosteniti parintii impreuna cu fratele in cote egale de 1/2 fiecare. Daca nu exista divergente, dezbateti succesiunile la notarul public, se conexeaza cele doua dosare si se emite un singur certificat de mostenitor.
Nu este nici o problema daca mostenitorii se inteleg, caci in fata notarului nu trebuie sa faca dovada actelor de acceptare tacita , daca acceptarea expresa nu exista. Problema intervine daca se ajunge la instanta , aici trebuie dovedita acceptarea expresa sau tacita in cele 6 luni de la deces.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
avvalentina, utilizator
Mai exact, daca fratele dvs. NU va contesta calitatea dvs. de mostenitor (daca va aveti ca fratii - cum se spune) atunci nu trebuie sa va faceti griji in privinta termenului de 6 luni de optiune succesorala.

Daca fratele CONTESTA calitatea dvs. de succesor (caz in care notarul suspenda procedura si indruma partile sa se adreseze instantei), atunci veti avea o reala problema in ceea ce priveste DOVADA acceptarii mostenirii in interiorul termenului de 6 luni de la deces pentru ca:
- nu ati dat o declaratie expresa de acceptare a mostenirii (altfel nu cred ca ne-ati mai fi adresat intrebarea)
- nefiind in tara, nu prea vad ce fel de acte sau fapte sa fi facut care sa dovedeasca acceptarea tacita (ceva bani trimisi pentru plata unor impozite!?)

Termenul de 6 luni este termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala (accept / renunt /accept sub beneficiu de inventar). Cel care nu a acceptat succesiunea in termen este socotit strain de mostenire. Repet insa: nu este nici un pericol daca fratele nu va contesta calitatea de mostenitor.

Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe urma tatalui nostru? nelunelu68 nelunelu68 suntem doi frati si ne intereseaza cum si in cit timp putem face succesiunea. mentionez ca parinti nostri erau divortati in momentul cind tata a decedat (vezi toată discuția)
Am dreptul de a mosteni ? Pioana Pioana Buna ziua , Bunica mea a decedat in luna octombrie anul acesta. Sotul ei e decedat de multi ani si aveau un copil (tatal meu ) . Bunica avea un apartament ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)