avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am dreptul de a mosteni ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am dreptul de a mosteni ?

Buna ziua ,
Bunica mea a decedat in luna octombrie anul acesta. Sotul ei e decedat de multi ani si aveau un copil (tatal meu ) . Bunica avea un apartament care era al ei in proportie de 1/4 si al tatalui meu de 3/4. Tatal nu a luat legatura cu mine de ani de zile si nici nu locuieste in tara. intrebarea mea este : pot sa merg al un notar sa deschid succesiunea in termen de 6 luni eu ? si ..daca tatal meu nu raspunde chemarii notarului sa isi ia partea de mostenire eu primesc cei 1/4 din apartament ai bunicii ?,Restul apartamentului ( care este al lui ) ce se intampla cu el ? mentionez ca doar eu platesc intretinerea si restul cheltuielilor pt apartament si eu m-am ocupat si de inmormantare.(daca conteaza cumva)
Cel mai recent răspuns: Pioana , utilizator 12:30, 18 Decembrie 2006
din pacate, tatal dvs. are prioritate la masa succesorala a mamei sale (bunica ta). Deci, atata timp cat tatal dvs. traieste atunci dvs. veti fi inaturata de la mostenire de el.

Dar, dvs. puteti merge notariatul din localitatea dvs. care se ocupa de succesiuni si puteti face o declaratie de acceptare a mostenirii.
Daca tatal dvs. nu accepta mostenirea, tacid sau expres, (tacit e mai greu sa accepte .. daca spuneti ca e plecat din tara) in termen de 6 luni de la moartea mamei sale (bunica ta) atunci la mostenire vin nepotii (dvs. si fratii dvs).
Totusi, tatal dvs. poate cere o repunere in termenul de acceptare a mostenirii daca face dovada ca nu a avut la cunostinta de moartea mamei sale.

cam atat. :)
Tu ai o vocatie generala (eventuala) asupra mostenirii. Ce poti sa faci acum... e sa-ti manifesti dreptul de optiune succesorala la notariat- chiar daca tatal tau nu da nici un semn de viata... si acceptarea lui te-ar inlatura pe tine de la mostenire.

Pentru a nu ramane succesiunea incerta...daca tatal tau in timp de 6 luni el nu-si manifesta dreptul de optiune succesorala acesta se prescrie conforma art 700. "Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie intr-un termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii."
daca nu ai testament sau donatie nu ai drept la succesiune decat dupa moartea tatalui tau:((
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a mostenirii. Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu In urma unei solicitari la Uniunea Notarilor Publici am aflat ca nu s-a deschis succesiunea dupa bunicul meu decedat in 2009 si nimeni nu si-a manifestat ... (vezi toată discuția)
Succesiune / mostenire mgb1ro mgb1ro Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme: Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora). Tatal meu a ... (vezi toată discuția)