avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune / mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune / mostenire

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora).
Tatal meu a decedat acum 6 luni si jumatate.
Mostenitori sunt urmatorii: subsemnatul, mama mea, si fiul fiicei (decedata acum 9 ani) tatalui meu din prima casatorie.
Mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa decesul tatalui meu si eu vreau sa renunt la partea mea in favoarea dinsei.
Nepotul meu, mentionat mai sus (fiiul fiicei decedate a tatalui meu din prima casatorie), nu vrea sub nici o forma sa se prezinte la notar sa-si precizeze optiunea in privinta renuntarii sau nu la mostenire.
1. Care este procentul din mostenire care revine fiecaruia dintre cei 3 mostenitori, conform legii ?
2. Cum se poate clarifica situatia proprietarului apartamentului, in conditiile in care nepotul meu, mentionat mai sus, refuza in continuare sa se prezinte la notar pentru a-si preciza optiunea cu privire la partea sa de mostenire de pe urma tatalui meu ? Ce prevede legea in acest sens ?
Va rog sa-mi detaliati pe cat posibil raspunsurile.

Multumesc anticipat,

Mihai






Cel mai recent răspuns: selected , utilizator 15:16, 27 August 2007
Termenul de acceptare al mostenirii este de 6 luni de la deschiderea succesiunii. Deschiderea succesiunii are loc la momentul decesului sau in momentul in care mostenitorul a aflat de deces. In aceste conditii din ce spuneti dvs. dreptul la mostenire al nepotului pare a fi prescris, daca nu a facut nici un act de acceptare tacita. Este posibil totusi sa aibe o declalatie de acceptare a mostenirii.
Renuntarea la mostenire se face pur si simplu si profita tuturor mostenitorilor nerenuntatori. Deci nu puteti renunta in favoarea mamei.
Din masa succesorala mamei ii revine 1/4 iar restul celorlalti mostenitori in mod egal.
Luati legatura cu un notar in vederea dezbaterii mostenirii.
Legea stabileste un termen de prescriptie extinctiva de 6 luni pt exercitarea dreptului de optiune succesorala. Cel care nu-si exercita dreptul de optiune succesorala in decursul acestui termen pierde acest drept si ca atare nu mai poate veni la succesiunea defunctului, in cazul in care nu a facut acte de dispozitie sau administrare vizand bunurile ce formeaza masa succesorala. Din continutul mesajului dvs nu rezulta ca nepotul dvs ar fi infaptuit astfel de acte avand in vedere pasivitatea relativa la exercitarea dr de optiune succesorala.
In ipoteza in care si dvs renuntati la partea dvs din mostenire, lucru care este posibil printr-o declaratie de renuntare la mostenire, singura persoana susceptibila de a veni la succesiune va fi mama dvs.
O alta problema ar fi INCEPUTUL prescriptiei extinctive pt exercitarea dr de optiune succesorala care, va reamintesc este de 6 luni. Va atrag atentia ca Inceputul acestei prescriptii nu se confunda neaparat cu data deschiderii succesiunii, adica decesul tatalui dvs.
Deci, daca de la deces s-au scurs 6 luni si 15 zile s-ar putea ca dr de optiune succesorala sa nu se fi prescris pentru ca inceputul prescriptiei extinctive a acestui drept este marcat de data la care se pronunta hotararea judecatoreasca definitiva de stabilire a datei decesului. Aceasta data de pronuntare a hotararii se prea poate sa fie ulterioara datei decesului.
Ceea ce trebuie sa faceti dvs este urmatorul lucru: studiati hotararea judecatoreasca amintita mai sus asupra datei in care s-a pronuntat. La data de pronuntare mai adaugati 6 luni si veti obtine data la care termenul pt exercitarea dr de optiune succesorala se prescrie.
Mama dvs trebuie neaparat sa intocmeasca o declaratie de acceptare a mostenirii inainte de aceasta data si in ipoteza in care dvs si nepotul dvs renunta la exercitarea dr de optiune succesorala mama va deveni proprietara a imobilului.
Totusi consultati un notar.
Pe nepotul dvs incercati sa-l convingeti sa nu treaca pe la notar sau daca trece determinati-l sa constituie o declaratie de renuntare la mostemire.
Renuntarea ta profita nepotului si nu mamei, atat timp cat acesta intelege sa vina la mostenire, asa ca atentie cu renuntarea.
Multumesc pt. raspunsuri.
Nu exista nici o hotararea judecatoreasca definitiva de stabilire a datei decesului tatalui meu. Exista numai certificatul de deces.

Mihai

Alte discuții în legătură

Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)
Am dreptul de a mosteni ? Pioana Pioana Buna ziua , Bunica mea a decedat in luna octombrie anul acesta. Sotul ei e decedat de multi ani si aveau un copil (tatal meu ) . Bunica avea un apartament ... (vezi toată discuția)
Succesiune - unicul fiu lock lock Tatal meu a murit in urma cu putin timp. Mama mea traieste. Sunt unicul fiu. Principalele bunuri care le-au dobandit impreuna in timpul casatoriei sunt un ... (vezi toată discuția)