avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune / mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune / mostenire

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora).
Tatal meu a decedat acum 6 luni si jumatate.
Mostenitori sunt urmatorii: subsemnatul, mama mea, si fiul fiicei (decedata acum 9 ani) tatalui meu din prima casatorie.
Mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa decesul tatalui meu si eu vreau sa renunt la partea mea in favoarea dinsei.
Nepotul meu, mentionat mai sus (fiiul fiicei decedate a tatalui meu din prima casatorie), nu vrea sub nici o forma sa se prezinte la notar sa-si precizeze optiunea in privinta renuntarii sau nu la mostenire.
1. Care este procentul din mostenire care revine fiecaruia dintre cei 3 mostenitori, conform legii ?
2. Cum se poate clarifica situatia proprietarului apartamentului, in conditiile in care nepotul meu, mentionat mai sus, refuza in continuare sa se prezinte la notar pentru a-si preciza optiunea cu privire la partea sa de mostenire de pe urma tatalui meu ? Ce prevede legea in acest sens ?
Va rog sa-mi detaliati pe cat posibil raspunsurile.

Multumesc anticipat,

Mihai

Cel mai recent răspuns: selected , utilizator 15:16, 27 August 2007
Ce sume? Sumele apartamentului?

Oricum, trebuie dezbatuta succesiunea si stabilit la notar totul. Inclusiv chestiunea cu sumele acelea...
fiecare mostenitor trebuie sa primeasca 5000euro de lac ei care locuiesc in apartament
N-aveti cum , odata ce nu s-a dezbatut succesiunea pe principiul simplu ca nici ei si nici dvs . nu puteti dispune asupra a ceva ce nu aveti. Exista apartamentul si el este stapanit de mostenitori in prezent , dar din punct de vedere legal el apartine altui proprietar. Intai notariat si acolo stabiliti fiecare ce mosteneste si ce plateste. Dupa cum vi s-a mai spus si anterior.
Carui proprietar apartine, din punct de vedere legal, apartamentul? Oricum, ei sunt mostenitori legali si ei au, in patrimoniul lor dreptul la aceasta mostenire. Deci nu e vorba despre un drept pe care nu-l au, caci il au.

Duceti-va la notar si dezbateti mostenirea, puteti stabili ceea ce doriti acolo. Nu este complicat, mai ales daca ati cazut de acord.
Se poate si altfel, sa va viondeti dreptul asupra mostenirii catre ceilalti frati, e insa mai dificil sa va explic. Si ar insemna niste taxe putintel in plus.
Buna ziua.
Resuscitez si eu acest subiect :) Am o problema, complicata pentru mine, cu o mostenire.
Sa incepem. In 2000 bunicul meu a murit si, din cauze necunoscute mie, nu s-a facut atunci succesiunea / impartirea bunurilor. Nu a existat testament. Succesorii la acea data erau: sotia lui ( bunica mea ), tatal meu si unchiul meu. Intre timp si unchiul a murit, lasandu-i succesori pe sotia lui si pe cei doi copii ( verii mei adica ). Deci probabil acum "mostenitori" sunt: bunica, tatal meu, matusa mea si cei doi veri. Rog corectare daca am gresit pana aici.
Am intrat eu in hora si vreau sa ii ajut financiar sa faca succesiunea. Dar unul din verii mei este plecat de cateva luni in Marea Britanie, unde munceste ilegal. Nu stie / nu vrea sa spuna cand se intoarce. I-am zis sa trimita o procura, mi-a raspuns ca nu poate merge la vreun cabinet de avocat in UK pentru ca nu are pasaport ( e in Romania ) si se teme sa nu il prinda si sa-l expulzeze.
Deci de venit la notar aici nu poate, sa trimita procura / imputernicire nu cred ca poate. Intrebarea e: cum pot eu proceda in acest caz ? Repet ca nu exista un testament, deci impartirea bunurilor ( casa + terenuri ) ar trebui sa se faca in % impuse de lege. Adica ( daca nu ma insel ), prima data se imparte tot la 2, din care 50% ia bunica. Ceilalti 50% se impart in 3, o treime o ia tot bunica, a 2a treime tatal meu, iar a 3a parte din astia 50% se imparte intre succesorii unchiului meu. Este obligatorie prezenta tuturor partilor implicate in fata notarului ? Exista poate prevederi cu calea de urmat in cazul in care unul din succesori refuza sa se prezinte la notar pentru succesiune ?

Multumesc anticipat pentru ca ati citit toata aceasta istorie. Daca sunt intrebari, postati-le si incerc sa lamuresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)
Am dreptul de a mosteni ? Pioana Pioana Buna ziua , Bunica mea a decedat in luna octombrie anul acesta. Sotul ei e decedat de multi ani si aveau un copil (tatal meu ) . Bunica avea un apartament ... (vezi toată discuția)
Succesiune - unicul fiu lock lock Tatal meu a murit in urma cu putin timp. Mama mea traieste. Sunt unicul fiu. Principalele bunuri care le-au dobandit impreuna in timpul casatoriei sunt un ... (vezi toată discuția)