Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora).
Tatal meu a decedat acum 6 luni si jumatate.
Mostenitori sunt urmatorii: subsemnatul, mama mea, si fiul fiicei (decedata acum 9 ani) tatalui meu din prima casatorie.
Mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa decesul tatalui meu si eu vreau sa renunt la partea mea in favoarea dinsei.
Nepotul meu, mentionat mai sus (fiiul fiicei decedate a tatalui meu din prima casatorie), nu vrea sub nici o forma sa se prezinte la notar sa-si precizeze optiunea in privinta renuntarii sau nu la mostenire.
1. Care este procentul din mostenire care revine fiecaruia dintre cei 3 mostenitori, conform legii ?
2. Cum se poate clarifica situatia proprietarului apartamentului, in conditiile in care nepotul meu, mentionat mai sus, refuza in continuare sa se prezinte la notar pentru a-si preciza optiunea cu privire la partea sa de mostenire de pe urma tatalui meu ? Ce prevede legea in acest sens ?
Va rog sa-mi detaliati pe cat posibil raspunsurile.
Nici nu aveti nevoie de hotarare. Un anonim v-a scris toata teoria pe care o stia in legatura cu acceptarea mostenirii netinand cont de conditiile concrete descrise de dvs. Hotararea de deces este data in conditiile in care este necesara constatarea dispariteia unei persoane, pentru ca ulterior sa se pronunte o hotarare de declarare a mortii. Este o situatie exceptionala. In situatia de fata nu este cazul.
Intradevar Cristina are dreptate. Sunt si eu la inceput :) anu'1. Am incercat sa ajut si cred ca am reusit in mare masura.
In rationamentul meu inlocuiesti hotararea judec cu certificatul de deces si ajungi la acelasi lucru. Succes si e buna si remarca lui Romy.
Stai destul de bine pentru anul I de facultate.
Tine-o tot asa. Tuturor ni se intampla sa dam chisc. In probleme de drept nimeni nu poate spune ca stie tot.
De multe ori e buna si o parere, avizata sau nu. Sunt si replici taioase, dar astea sunt sarea si piperul, si fara astea nu ai tine minte gafele facute.
Bafta.
Bunàseara,
Am o intrebare privind succesiunea.
Tatàl meu a murit la sfirsitul lui octombrie.
Mostenitoare sintem 3: mama mea, sora mea si eu.
Mostenirea e alcàtuià in principal din douà apartamente.
Putem, sora mea si cu mine, renunta la partea ce ni se cuvine cind facem sucecsiunea tatei? Astfel mama noastrà ar fi stàpinà cu drepturi depline pe cele douà apartamente iar la moartea dinsei, am face succesiunea intre noi douà.
Este corect asa?
Nouà ne este teamà cà dacà renuntàm in favoarea mamei renuntàm definitiv la mostenire.
Và multumesc anticipat pentru ràspuns.
Succesiune - unicul fiu
lock
Tatal meu a murit in urma cu putin timp. Mama mea traieste. Sunt unicul fiu.
Principalele bunuri care le-au dobandit impreuna in timpul casatoriei sunt un ... (vezi toată discuția)